Agile en Lean, het lijken de nieuwe toverwoorden in software ontwikkeling. Maar ze zijn geen wondermiddelen die alle problemen direct en in 1 keer oplossen. Deze workshop helpt je om meer rendement te halen uit een Agile en Lean transformatie. Je leert om kritisch naar je eigen organisatie te kijken en mogelijkheden te ontdekken om meer Agile en Lean te worden.

Agile en lean versterken elkaar. Met Lean optimaliseer je de keten van klantvraag tot klantwaarde. Je verwijdert verspillingen, en zorgt ervoor dat alle stappen goed en snel op elkaar aansluiten. Agile richt zich op het productteam, en de samenwerking met hun stakeholders: lever het juiste product en/of dienst wat voldoet aan de wensen van je klant(en).

Hoe Agile en Lean ben je al?

Je gebruikt daarbij de volgende vragen:

 • Hoe Agile en Lean ben je al?
 • Waar wil je nog meer Agile en Lean worden? Waarom?
 • Wat wordt je volgende stap?

Een onderdeel van Agile is product feedback: wat vindt de klant van het product, voldoet het aan de verwachtingen? Heeft het waarde voor de klant? En wat wil de klant nog meer nodig, wat heeft de hoogste prioriteit?

Na iedere cyclus evalueer je met Agile ook je werkwijze. Agile noemt dat een retrospective, Je kijkt daarin als team hoe het gegaan is, en bespreekt wat je in de volgende cyclus anders wilt aanpakken? Waar stop je mee, wat wil je meer gaan doen, wat moet beter?

In de workshop ervaar je 3 verschillende manieren om een retrospective te doen, die ook verschillende aspecten van het verbeteren adresseren. Je kijkt b.v. naar het proces, samenwerking, sterktes en verbeterpunten van teamleden, en ook naar de teamvorming  en de sfeer in het team.

Haal meer uit Agile en Lean

De workshop is bedoeld voor organisaties die (meer) Agile en Lean willen worden. Werkt je organisatie al met Agile of Lean, maar levert het niet de benodigde verbetering? Loop je tegen weerstand aan, of blijkt het in de praktijk lastig om een andere manier van werken in te voeren en te borgen? Dan kan deze workshop je helpen.

Ben je een organisaties die een effectieve start willen maken met Agile of Lean. Dan helpt deze workshop je op gang, door inzichten te ontwikkelen waarom je Agile en Lean wilt worden, en de stappen te definiëren om op weg te gaan.

Wat levert agile en lean op voor het bedrijf en hun klanten:

 • Betere samenwerking, zowel in het team als in de keten
 • Sneller leveren van producten die waarde hebben voor klanten
 • Minder verspilling (materialen, producten, uren) en dus goedkoper
 • Betrokken medewerkers, immers zowel de evaluatie als de verbeteringen worden door hun zelf gedaan
 • Klant wordt meer betrokken, krijgt ook meer invloed (daar is niet iedere organisatie klaar voor…)

Wat levert de workshop Agile & Lean op

In de workshop leer je om kritisch te kijken naar je eigen organisatie en ervaar je mogelijkheden om meer Agile en Lean te worden:

 • Inzicht wat je met Agile en Lean kunt doen in je eigen organisatie.
 • Manieren om verspilling te herkennen en effectief te verminderen
 • 3 effectieve oefeningen om een Agile retrospective te doen

Praktische informatie

Deze workshop wordt aangepast aan de situatie en behoeften van jou organisatie.

Duur: 1 dagdeel – 2 dagen (afhankelijk van behoeften en invulling).

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze of een van mijn anders workshops of trainingen voor je bedrijf, afdeling of team, neem dan contact met mij op.

 +31 6 2901 3863
 info@benlinders.com
 Ben Linders

Share this Experience

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.