Als een organisatie besluit om agile in te voeren dan wordt er vaak ook gesproken over doelen. Mijn ervaring is dat agile als doel stellen niet werkt, agile is een middel dat kan helpen om effectiever te worden en daarmee dichter bij je doel te komen. Goed omgaan met doelen speelt wel een belangrijke rol bij het behalen van succes en resultaten met agile. Doelen en agile, hoe werkt dat? Hier zijn mijn tips.
Hou het eenvoudig
Mijn voorkeur is om alleen doelen op een hoog niveau van een organisatie te definiëren. Heldere en eenduidige doelen helpen om te communiceren wat de organisatie wil bereiken. Laat het vervolgens aan de professionals in de organisatie over om te beslissen hoe ze de doelen kunnen bereiken en om zelf te bepalen wat daarvoor nodig is.
Persoonlijk geloof ik niet dat je doelen kunt detailleren in een organisaties naar afdelingen en teams. Het is vrijwel onmogelijk een goede doelhierarchie te maken, het wordt al snel heel complex. Ook is het risico groot dat medewerkers de relatie van de afdelings- of teamdoelen naar de bovenliggende doelen onvoldoende zien of niet begrijpen. KISS: keep it simple, stupid.
Stimuleer samenwerking
Goed geformuleerde doelen kunnen mensen inspireren en stimuleren samenwerking binnen organisaties. Specifieke doelen voor een afdeling werken vaak averechts omdat men het grotere geheel mist en alleen of de eigen bijdrage focused. De actie en daarmee ook het resultaat zit meestal in de interactie, goed samenwerken in de gehele keten en met alle stakeholders is wat het verschil maakt.
Wat werkt is als afdelingen en teams laten zien wat hun bijdrage is aan de doelen, en wat ze gedaan hebben of gaan doen om die bijdrage te vergroten. Mochten ze iets daarvoor nodig hebben van andere afdelingen, senior management, etc., dan kunnen ze dat aangeven.
Bepaald de waarde
Doelen kunnen gebruikt worden voor het bepalen van de waarde van user stories. Bv als een organisatie als doel heeft gesteld om het service niveau aan klanten wil verhogen, dan hebben user stories die daaraan bijdrage meer waarde, wat kan resulteren in een hogere prioriteit
Als de kwaliteit van producten beter moet, dan heeft het waarde als teams refactoren, pair programming en reviews doen, en hun technical debt bewaken. Deze activiteiten zijn vaak onderdeel van een user story, in sommige gevallen kan het zinvol zijn om er een specifieke user story voor te definiëren.
Agile is niet het doel
Doelen en agile, ze kunnen elkaar helpen maar het kan ook averechts werken. Stellen dat agile het doel is, b.v. “aan het eind van dit jaar werkt iedereen volgens agile” of “over een jaar is ons bedrijf volledig agile” werkt niet.
Als je resultaten wilt bereiken met agile, start dan vanuit de wensen en behoeften van je klanten en stakeholders. Gebruik dat om de missie en strategie van je bedrijf te bepalen (of bij te stellen) en kijk dan vervolgens hoe een agile mindset en agile practices je daarbij kan helpen.