kwaliteitsverbeteringKwaliteitsverbetering helpt organisaties om beter te voldoen aan de behoeften van de gebruikers en aan de eisen van de opdrachtgevers. De gebruikers zijn diegenen die met het product of dienst iets doen en er voordeel bij hebben. De opdrachtgever is de eindverantwoordelijke die beslist heeft dat het product of de dienst ontwikkeld moest worden en die de middelen (geld, mensen, etc) beschikbaar stelt. In de workshop software kwaliteitsverbetering leer je hoe je goede producten en diensten kunt leveren.

Voor de kwaliteit van software geldt: meten is weten om te verbeteren. Voorkomen van fouten is beter dan genezen, om dat te kunnen doen moet je de kwaliteit zichtbaar en inzichtelijk maken, en kwantificeren met behulp van metrieken.

Waarom Kwaliteit

De kwaliteit van een softwareproduct of -dienst wordt bepaald door de gebruikers en opdrachtgever, niet door het software-ontwikkelteam. Teams kunnen alleen kwaliteit leveren als ze de behoeften van de gebruikers kennen en in staat zijn om een passende oplossing te leveren. Goed combineren van het waarom en hoe van kwaliteit en het continu verbeteren leiden tot succes!

Het verbeteren van de kwaliteit van software doe je om:

Zie ook Agile Werkt, maar is daar bewijs van en Agile Value Creation.

Kwaliteitsverbetering

Er zijn volop manieren om de kwaliteit van software te verbeteren. Vaak wordt eerst gedacht aan testen en aan reviews en inspecties. Maar er zijn veel meer manieren om de kwaliteit van software producten te verbeteren. Denk b.v. aan:

De kunst is om practices op een efficiënte en effectieve manier toe te passen en daarmee een goede balans tussen tijd, geld en kwaliteit te behouden. Dit wordt bereikt door te professionaliseren, samenwerking in teams te verbeteren en sterktes te benutten met behulp van een oplossingsgerichte aanpak waarin de medewerker centraal staat. Het is van belang om beter te worden en daardoor de volwassenheid van je organisatie te verhogen. Je zorgt voor blijvend resultaat door te leren hoe je kunt veranderen en kwaliteitverbetering te borgen.

Agile waarden ondersteunen de levering van kwaliteitssoftware dmv het creëren van een cultuur en mindset gericht op samenwerking. Een Agile werkwijze met Scrum kan bijdragen aan een hogere kwaliteit. In deze workshop leer je hoe je mbv Agile kwaliteitsverbetering de samenwerking kunt verbeteren in de teams en van de teams met hun opdrachtgevers en klanten. Het resultaat is betere producten en tevreden klanten en opdrachtgevers. 

Sturen op kwaliteit

De kwaliteit van software producten, kun je die meten? Jazeker! Het aantal fouten gevonden door klanten is een prima indicator van de kwaliteit van een product. Het meten en analyseren van de kwaliteit helpt om de oorzaken van kwaliteitsproblemen tijdig in kaart te brengen. Het is ook goed mogelijk om het aantal fouten te schatten, en dat te gebruiken om kwaliteitsproblemen te voorkomen. Pro-actieve kwaliteitsverbetering!

Deze workshop leert je hoe je de kwaliteit van je software producten kunt meten, en hoe je met die data je proces en je producten kunt verbeteren. Je ervaart hoe Agile teams de kwaliteit van producten meten en verbeteren.

Wat levert de workshop software kwaliteitsverbetering op

  • Inzicht in het hoe en waarom van software kwaliteit
  • Technieken voor het meten, analyseren en rapporteren van kwaliteit
  • Het maken van een business case voor kwaliteitsverbetering
  • Hoe je Agile en Lean practices kunt toepassen om de kwaliteit te verbeteren

Bij deze workshop krijg je een gratis exemplaar van het boek What Drives Quality.

Praktische informatie

Deze workshop wordt aangepast aan de specifieke situatie en behoeften van jou organisatie.

Duur: van 1 dagdeel tot 2 dagen

Meer informatie

Wil je meer weten over deze of een van mijn andere workshops of trainingen voor je bedrijf, afdeling of team, neem dan contact met mij op.

 +31 6 2901 3863
 [email protected]
 Ben Linders

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.