De Agile Self-assessment Game is een kaartspel wat teams kunnen gebruiken om hun agility te verhogen. Marijke Vandermaesen speelde het spel met haar team in een retrospective en stuurde mij haar ervaringen die ik graag deel met jullie. Haar conclusie: “de game is een goed format voor een retro voor teams die pas starten en zoeken naar praktijken om op te nemen of meer ervaren teams die goed op elkaar ingespeeld zijn en zoeken naar de laatste puntjes om op de i te zetten”.
Versie 2.0 van de Agile Self-assessment Game is nu beschikbaar met een introductiekorting van 50%.
Spelen van de Agile Self-assessment Game
Een paar sprints geleden, heb ik (Marijke) de retro voor ons Scrum team gefaciliteerd waarbij ik de self assessment game heb gebruikt als format voor de retro. Ter voorbereiding, had ik braafjes alle 52 kaartjes geprint, in aparte kaartjes geknipt, een online voting systeem opgezet en een poster gemaakt met 3 kolommen (niet toegepast, toegepast maar kan verbeteren en goed toegepast).
Tijdens de retro, heeft ieder team lid (we hebben een vrij groot team met 8 developers, 3 proxies, een tech lead, agile coach en team leider) willekeurig een kaartje genomen (ik had ze met de statements naar beneden op een tafel gelegd en een cijfer op de achterkant gezet zodat ik makkelijk kon bijhouden welke gekozen waren en wat de score was voor het kaartje). De kaartjes werden luidop voorgelezen en ieder lid kon dan stemmen wat de score was op een 5-punt schaal hoe goed we dit deden in ons team.
Na het stemmen bekeken we de resultaten en gaven de leden die afwijkende scores hadden gegeven een korte uitleg waarom. Na een korte discussie kozen we dan in welke kolom op de poster het kaartje moest komen. Een paar kaartjes later waren we klaar om smart acties te definieren voor ons gekozen kaartjes. Tot zover alles ok.
Jammer genoeg voor mij, hadden we in de vorige sprint een hoop frustraties en escalaties opgebouwd vanwege vertouwensproblemen tussen de meerdere teams op ons project. Omdat een aantal team leden het gevoel hadden dat we niet de core issues waren aan het bespreken ontstond er een negatieve sfeer op dit punt en een desinteresse voor smart acties te zoeken. Uiteindelijk hebben we dan toch 1 smart actie kunnen maken voor een kaartje en heb ik de andere kaartjes moeten laten om een actie te zoeken voor de vele frustraties en structurele problemen in het team.
Een goed formaat voor de retrospective
Mijn (Marijke’s) conclusie – de game is een goed format voor een retro te doen – zolang goed voorbereid- voor teams die pas starten en zoeken naar praktijken om op te nemen of meer ervaren teams die goed op elkaar ingespeeld zijn en zoeken naar de laatste puntjes om op de i te zetten.
Gebruik de game ook over diverse retros heen om alle kaartjes te bespreken en alle acties te zoeken voor het team (tenzij je uiteraard een retro van een ganse dag hebt en dus voldoende tijd om alle kaartjes te doorlopen).
Indien je team structurele problemen of frustraties ervaart, vergeet de game dan maar en zoek eerst naar een oplossing voor de frustraties. Anders eindig je met een negatief gevoel en een vage smart actie voor de team sfeer toch te kunnen verbeteren.
Marijke Vandermaesen is Functional Analyst /customer proxy bij Cegeka.
Haal meer uit agile met de Agile Self-assessment Game
Er is geen standaard route of manier om agile te worden, je moet je eigen weg vinden. Agile methoden en frameworks vertellen niet hoe je je agility kunt verhogen. De Agile Self-assessment Game is een “agile map” die je inspireert met ideeën en suggesties over waar je naartoe kunt gaan op je agile reis.
Spelen van de game helpt agile teams om te reflecteren op de manier waarop ze samenwerken en te beslissen over de volgende stappen voor hun agile reis. Met dit spel kunnen ze ontdekken hoe agile ze zijn en wat ze kunnen doen om hun agility te vergroten om meer waarde te leveren aan hun klanten en stakeholders.