De 1-dier retrospective vergt een ander gebruik van je hersenen waardoor gevoelens zichtbaar en bespreekbaar worden in het team. Een gastblog van Pieter van der Woude waarin hij zijn variatie op de 1-woord retrospective oefening deelt.
Na de workshop van Ben Linders heb ik (Pieter) nagenoeg alle retrospective oefeningen uit het boek: Waardevolle Agile Retrospectives toegepast bij een evaluatie. Welke oefening ik inzet hangt af van de volwassenheid van het team en wat er speelt in het team.
Eenvoudig en krachtig
De 1-woord Retrospective sprak mij aan vanwege zijn eenvoud. Voor verschillende situaties is deze oefening geschikt. In het boek wordt bv. genoemd:
- vergroten begrip en wederzijds respect
- bespreken gevoelige onderwerpen
Ik heb voor deze werkvorm gekozen, omdat er tijdens de sprint van alles en nog wat was gebeurd. We waren enkele maanden onderweg en gedurende de sprint hebben wij besloten de sprintduur te verlengen van 3 naar 4 weken. Een ingrijpende gebeurtenis die je niet zomaar even neemt.
1-dier
Ik kan het nog steeds niet verklaren, maar in de voorbereiding heb ik besloten deze werkvorm aan te passen. Ik wilde geen woord maar een dier. Eén dier dat de weerslag is van hoe het betreffende teamlid de afgelopen sprint heeft ervaren.
In de originele oefening laat je ieder teamlid samengevat in één woord vertellen hoe hij of zij zich voelt tav de afgelopen sprint:
Laat ieder teamlid vertellen hoe hij of zij zich zich voelt ten aanzien van de afgelopen iteratie, samengevat in één woord. Herhaal elk woord en noteer ze op een flip-over. Als de woorden zijn opgeschreven, gebruik dan waarom vragen om kwesties inzichtelijk te maken. Waarom voelt iemand zich zo? Waarom denk hij of zij zo over de iteratie?
Mijn verzoek aan de teamleden luidde:
Met welk dier associeer je de afgelopen sprint. Neem dit dier mee, de vorm (het hoe) mag je zelf bepalen.
Het bijzondere van deze werkvorm:
- Elk teamlid moest zich voorbereiden en gedurende die dagen was er sprake van een gezonde geheimzinnigheid.
- De teamleden moesten zich voorbereiden en daardoor heb je tijdens de retro zelf meer “netto speeltijd”
- De teamleden hebben het HOE op verschillende manieren ingevuld, bv
- Een foto van internet
- Een eigen tekening
- Een echt knuffeldier van een kind
Mijn eigen bijdrage
Ik heb een aantal foto’s van dolfijnen (gevonden op het internet) gecompileerd tot 1 powerpoint sheet en die met animatie (foto voor foto) getoond en toegelicht.
Per foto (van linksboven naar rechtsonder) heb ik een toelichting gegeven:
- We zorgen goed voor de nieuwelingen
- We zijn aaibaar
- Visueel ingesteld, schets maken van de nabije toekomst, sprintdoel gevisualiseerd
- Een team
- Soms onzichtbaar en ook heel zichtbaar
- Veel geleerd
- Uiterst wendbaar
- We weten hoe de regels zijn, maar als wij vinden dat het beter kan, dan doen wij dat en veranderen soms de regels tijdens het spel (van 3 naar 4 weken in de sprint)
- Dat afwijken van de regels vinden wij wel mooi, een beetje stout, daar houden wij van
Mijn ervaring
Zoals bij elke retro gaat het ook nu weer om de dialoog die op gang komt. Als facilitator had ik het eenvoudig. De teamleden lieten elkaar rustig uitspreken en stelden na afloop vragen ter verduidelijking.
Een woord is slechts een aantal letters met een bepaalde betekenis afhankelijk van de taal die je hanteert.
De ‘vertaling’ naar het dier dat daar het beste bij past, vergt een ander gebruik van je hersenen. Dat is best lastig en daarom juist heel waardevol.
Een volgende keer ga ik de teamleden vragen hun eigen aandeel in de sprint te verbeelden met een dier.
Deze gastblog is geschreven door Pieter van der Woude, Adviseur, Business analist, en Informatie Analist bij het RDW in Veendam.
Varieer en leer
Dank je wel Pieter voor het delen van je ervaringen met je variant op de 1-woord retrospective. Jouw 1-dier retrospective is een interessante vorm die gevoelens van teamleden zichtbaar en daarmee bespreekbaar maakt.
Door te visualiseren, bijvoorbeeld met een dier, maak je dingen zichtbaar. Daardoor creëer je inzicht en kun je als team zaken beter aanpakken.
Een van de mooiste duiken die ik ooit gemaakt heb was op de Thristlegorm in Egypte. Tijdens de veiligheidsstop na mijn eerste duik op 12 meter kwam er opeens een dolfijn langs … en nog een. De schaarse duiktijd die we nog over hadden hebben we ze bewonderd in het blauw. Aankomen bij de locomotief tijdens de tweede duik kwam een hele school dolfijnen tevoorschijn. Ruim 20 minuten kregen we een prive show waarin ze allerlei capriolen uithaalde. Ik zag hoe ze samen plezier hadden, speelde, elkaar uitdaagde. Hoe snel en wendbaar ze zijn. Krijg er nu nog koude rillingen van hoe mooi dat was. Ja, een dier doet wat met een mens!
De 1-dier retrospective is een mooie variant op de 1-woord retrospective, ik ga hem zeker uitproberen!
Uiteraard staat ie ook in de retrospective exercises toolbox :-).
Wat is jouw variatie op de 1-woord retrospectives?