Retrospective Oefeningen: Zeilboot en 1-woord

sailboat 1 wordAgile retrospectives zijn een geweldige manier om continu je werkwijze te verbeteren. Ze helpen verbeteracties te vinden die er toe doen en ze ook daadwerkelijk uit te voeren. Ze ondersteunen teams om continu te leren en te verbeteren.

In een retrospective gebruik je oefeningen waarmee teams inzicht krijgen in wat er speelt en verbeteracties te definiëren. Deze blog beschrijft 2 oefeningen: De zeilboot en de 1-woord Retrospective.

Elk team is anders en ook de kwesties waar teams mee te maken krijgen verschillen per iteratie. Daarom bestaat er geen enkele retrospective oefening die gegarandeerd altijd het beste resultaat geeft.  Daarnaast is er een risico dat teams zich gaan vervelen als ze steeds op dezelfde manier retrospectives uitvoeren. Ga daarom voordat je met een retrospective begint altijd goed na welke oefeningen het beste geschikt zijn.

Het boek Waardevolle Agile Retrospectives helpt je om retrospectives op een efficiënte en effectieve manier uit te voeren, met als doel om continu te reflecteren over je manier van werken om te verbeteren. Hieronder een korte beschrijving van twee oefeningen die in dit boek in detail uitgewerkt zijn: De zeilboot en de 1-woord Retrospective.


Zeilboot

Een zeilboot retrospective oefening helpt teams om een visie te definiëren. Het helpt hen om risico’s te identificeren die ze tegen kunnen  komen, en geeft hen de mogelijkheid om maatregelen te treffen waardoor zij hun doel kunnen bereiken.

Je tekent een boot, rotsen, wolken en een paar eilanden. De eilanden geven de doelen en de visie van de teams weer. De rotsen geven de risico’s weer, die ze onderweg tegen kunnen komen. Het anker, dat onder de zeilboot hangt, vertraagt hun reis. De wolken en de wind staan voor alles dat hen helpt om hun doel te bereiken.

Met de tekening start je een brainstormsessie om ideeën te verzamelen over de verschillende gebieden. Vervolgens begeleid je een discussie met het team over de wijze waarop de teamleden de komende tijd hun ideeën kunnen realiseren, die ze bij de wolken en wind hebben opgeschreven – doel en visie dus . Daarna discussieert het team over manieren om de geïdentificeerde risico’s te kunnen verkleinen. Tenslotte, laat het team de belangrijkste belemmering voor hun werk kiezen. Aan het eind kan het team de stappen beschrijven die nodig zijn om het probleem op te lossen, en kan de retrospective worden beëindigd.

Deze oefening onthult goede en minder positieve zaken. Het staat teams toe om mogelijke risico’s te identificeren en herinnert hen er aan welke route ze als team hebben te gaan.


1-woord Retrospective

De 1-woord retrospective helpt teams om hun gevoel uit te drukken met behulp van één woord.

Laat ieder teamlid vertellen hoe hij of zij zich zich voelt ten aanzien van de afgelopen iteratie, samengevat in één woord. Herhaal elk woord en noteer ze op een flip-over. Als de woorden zijn opgeschreven, gebruik dan waarom vragen om kwesties inzichtelijk te maken. Waarom voelt iemand zich zo? Waarom denk hij of zij zo over de iteratie?

Het team bespreekt de woorden die opgebracht worden en besluit daarna welke kwesties ze gaan aanpakken en welke verbeteracties ze gaan uitvoeren.

Het is belangrijk om met de uitkomsten aan de slag te gaan. De teamleden nemen risico’s door hun gevoelens openlijk in het team te bespreken. Ze mogen dan ook verwachten dat er iets gedaan gaat worden met datgene dat besproken is. Het team zal de ruimte altijd moeten verlaten met het gevoel dat er naar hen is geluisterd en dat ze elkaar hebben begrepen. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze gezamenlijk sterk zijn en dat ze de eventuele kwesties die er zijn samen kunnen oplossen.

Retrospective Oefeningen

Als facilitator van retrospectives is het belangrijk om te beschikken over een gereedschapskist met oefeningen die je kunt toepassen bij het ontwerpen van een retrospective. Met alle oefeningen helpt Waardevolle Agile Retrospectives je om zeer vaardig te worden in het faciliteren van retrospectives met teams om zo meer agile waarde te creëren.

In de workshop Agile Retrospectives leer je hoe je retrospectives toe kunt passen in je eigen organisatie. Met facilitatoren die in staat zijn om retrospectives te doen waar de teams wat aan hebben en die bijdragen aan de doelen en resultaten van je organisatie.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.