In een eerder artikel over Veranderen vanuit je Sterktes heb ik kort verteld wat Oplossingsgericht Werken is, en hoe je het toe kunt passen. In dit artikel beschrijf ik SIMPLE, een techniek om continue te verbeteren vanuit sterktes. En ik laat een een praktijksituatie zien, waarbij met een retrospective de sterktes van een team inzichtelijk gemaakt zijn, en vervolgens benut om blijvende verbeteringen te implementeren.
SIMPLE
Een techniek die toegepast kan worden bij oplossingsgericht werken is SIMPLE, van Jackson & McKergow. Simple is een acroniem, wat staat voor:
- Solutions not Problems – Focus
- Inbetween – the Action is in the Interaction
- Make Use of What’s There – Use your strengths
- Possibilities – Do what can be done
- Language – Simply Said
- Every Case is Different – find out what works for you
SIMPLE helpt je om continue in kleine stapjes te verbeteren, gebruikmakend van de vaardigheden die mensen hebben, en de energie die in de organisatie aanwezig is. Verwant aan deze aanpak is “flow”, een mentale toestand waarin iemand helemaal opgaat in zijn/haar bezigheden, gericht op een resultaat. Vanuit de flow krijg je energie om meer te doen, ipv. dat het je energie kost.
De Praktijk: Het geslaagde project
Bij een evaluatie van een project heeft oplossingsgericht werken tot interessante inzichten geleid, en blijvende verbeteringen bij de aanpak van nieuwe projecten. Hoe ging dat in zijn werk? Tijdens een evaluatie van het project stelde ik de 4 retrospective vragen: “Wat gaat goed en wil je behouden”, “wat kan er beter”, “wat heb je geleerd”, en “wat verbaast je”? Op de laatste vraag reageerde een van de project medewerkers spontaan. Hij zei: “Het verbaast mij dat we dit project op tijd af hebben gekregen. Dat had ik nooit verwacht!”. Met doorvragen (hoe komt het dat het op tijd af is, wat heb je anders gedaan, wat maakte het verschil?) werden een aantal sterktes van het projectteam duidelijk, waar ze zich nog niet van bewust waren. Hun gedrag, bv. in de manier van samenwerken, communiceren, en feedback geven, werd in het team zeer prettig en effectief ervaren.
Inmiddels waren de projectmedewerkers in verschillende nieuwe project gestart, waar zaken soms niet zo soepel liepen. Door hun individuele sterktes te benutten, en met de hulp van elkaar, maakte ze een aantal problemen in hun nieuwe projecten bespreekbaar, en loste ze op. Als een olievlek verspreidde zich de positiviteit over de lopende projecten. Dit gesterkt door de verbazing die er binnen de organisatie bleek te zijn over het geslaagde project, ook bij andere projecten. Door te focusen op sterktes, en oplossingen ipv. problemen leerde de medewerkers van elkaar, en stimuleerde elkaar om nog beter te worden.
Conclusies
De SIMPLE aanpak helpt om een probleem oplossingsgericht aan te pakken. Het zichtbaar maken van de sterktes die tot een bepaald resultaat hebben geleid, helpt organisaties om continue verbeteringen te implementeren.