Gastblog: LEAN je eigen machine

Rate this post

Onderstaande blog is de bijdrage van “Lean Quality” Anton Schaerlaeckens, aan deeljeblogdag. Zie ook mijn bijdrage: Lean Software Ontwikkeling: Betrek je medewerkers.

Als je als eigen ondernemer de term “LEAN” in je organisatie en productnaam laat schitteren is men altijd nieuwsgierig hoe je de LEAN principes zelf gebruikt. Hebt u even? Dan leg ik dit graag uit aan de hand van de principes van LEAN Management hoe we dit bij LeanForms hebben verankerd in ons business model.

Stap 1 Wat wil de klant

Een jaar of 10 geleden stond ik als kwaliteitsmanager zelf in de schoenen van de klant. Ik wilde een gebruiksvriendelijk, breed inzetbaar webformulieren systeem om bedrijfsprocessen sneller, foutenvrij te laten verlopen en informatie snel paraat te hebben.

Mijn toenmalige leverancier leverde de gewenste uitbreiding…. echter vol met technische fouten en onlogische handelingen. De applicatie  was  echter verkocht en daar hield het voor deze leverancier op. Makkelijke handel maar niet slim voor de lange termijn. Want als je zelf niet verbeterd doet een andere het wel voor je. Het idee was geboren. Van klant werd ik dus ondernemer en sinds enkele jaren nu DGA van LeanForms B.V. :J)

Stap 2 Wat heb ik echt nodig, de waardestroom analyse

Ons product hebben we door de LEAN bril ontwikkeld. Wie wilt betalen voor functies die je toch nooit gebruikt? Dat is toch de reinste verspilling! LEAN betekent ook zelfstandig kunnen werken en niet afhankelijk zijn van andere, zoals een dure consultant om het systeem in te richten, uit te leggen en weer aan te passen. Yes we can do IT, zonder enige computerkennis!

Stap 3 Creëer flow

Flow binnen een organisatie is belangrijk, stilstaan is achteruitgang. Verwar flow echter niet met maximale snelheid. Bij de start van onze onderneming hebben wij bewust onze groei gecontroleerd. Dit om eventuele kinderziektes op te kunnen vangen maar ook om uitgebreid met onze klanten de gebruikerservaring te evalueren. Uit deze discussies zijn een aantal nuttige uitbreidingen naar voren gekomen die zijn al toegevoegd. Onze klantenkring groeit gestaag, toch zal dit niet leidend worden voor ons. We zijn in een flow maar zorgen dat we deze beheersen, kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.

Voor de technische flow worden wij geholpen met de cloud. Hierdoor zijn wij in staat wijzigingen en uitbreidingen in ons product op afstand voor alle klanten in 1 keer door te voeren. Bij specifieke vragen gaan we direct samen met de klant KAIZEN en wordt de kennis overgegeven. Vaak zijn dit echt BLITZ momenten van enkele minuten.

Stap 4 Produceer op vraag van klant

Het marketing concept van LeanForms is gebaseerd op Pull. Waarom zou je software willen verkopen als er geen probleem is, dan voegt het toch geen enkele waarde toe. LeanForms  wordt daarom alleen aangeboden via geselecteerde kwaliteitsadviesorganisaties die bedrijven al jarenlang op een praktische manier helpen om beter en slimmer te werken. Met het principe “try before you fly” ziet de klant vooraf precies wat hij koopt. Door te werken op basis van een eenvoudig jaarlijks opzegbaar contract, hoeft de klant niet te investeren en kan hij bovendien de gebruikskosten aanpassen op de actuele behoefte.

Stap 5 Verbeteren

Innoveren en verder verbeteren doen wij gratis samen met onze klanten. Voorwaarde is wel dat nieuwe functionaliteit past in de eenvoud van het concept en ook voor andere klanten nieuwe mogelijkheden biedt. Op deze manier houden we verbinding met onze markt en spelen in op nieuwe ontwikkelingen. Dit verbinden is het unieke van ons product, de mens maakt het verschil en niet de techniek.

Over LeanQuality:

Advies Implementatie Training Kwaliteitsmanagement Procesmanagement Visueel Management LEAN ISO9001

Website: http://www.leanquality.nl
Blog: http://praktischkwaliteitsmanagement.blogspot.nl/
Twitter: @leanquality 

Guest

Gastblogs zijn artikelen van diverse schrijvers, waarin ze schrijven over Agile, Lean en Continue Verbetering. Interesse om een gastblog te publiceren op benlinders.com? Neem dan contact met mij op!

This Post Has 2 Comments

 1. Peter Koomen

  Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: gratis innoveren! Mijn ervaring bij dergelijke trajecten is dat er betaald wordt door de klant om het product verder te ontwikkelen voor andere klanten. Maar zoals je beschrijft zou het wel moeten zijn: alleen maar onderdelen in een applicatie waar de klant voor wilt betalen. Dit is Lean, alleen voor een software producent bijna niet haalbaar. Je vraagt maatwerk voor een (minder dan) standaardwerk prijs. Ik ben benieuwd hoe jij dit in je bedrijf hebt toegepast?

  Groeten Peter Koomen
  http://www.yellowbelt.nl

 2. anton

  Hoi Peter,

  Dank voor je reactie. LeanForms is een generieke tool. Genberiek houdt in dat je dus niet alles 100 % perfectioneert of optimaal uitbalanceert. Wij doen waar we goed in zijn, data via workflow verdelen in een organisatie en centraal opslaan. Rapportage mogelijkheden op schermzijn echte beperkt tot tabellen en geen dure grafische hoogstandjes. We kunnen dit wel maar dit echt optioneel en met behulp van derde programmatuur. Dit wordt dan exclusief bij 1 klant aangeboden. Wel hebben we standaard export mogelijkheden naar excel ingebouwd waarbij tevens Excel dashboarden kunnen worden gebruikt die automatisch met laatste informatie wordt gevuld. Goedkope, generieke lean oplossing.

  Wij kijken dus bij elke functionaliteit wat de technische mogelijkheden zijn die binnen de huidige pakketprijs mogelijk zijn.
  Denk dat we daar goed in slagen met ongewijzigde licentieprijzen sinds 2010 en een gestage groei van klanten bij zowel profit als non profit organisaties

  Grt Anton

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.