Agile worden door agile te doen

Agile worden door agile te doen - Ben LindersAgile is hot! Kleine en grotere organisaties zijn bezig met het invoeren van agile, vaak met (grootschalige) veranderprogramma’s die niet altijd tot succes leiden. Met een plan wordt je niet agile, dat gebeurd door daadwerkelijk te veranderen, door het te doen. De vraag is: Hoe kun je agile worden door agile te doen.

Agile is geen doel, het is een middel wat je slim toepast om sneller en flexibeler te worden en meer waarde te leveren. Agile principes en practices van b.v. Scrum en Kanban helpen om je de agility van je organisatie te verhogen.

Agile doen

Als ik organisaties help bij het toepassen van agile dan begin ik vaak met kleine veranderingen waar op kortere termijn winst te halen is. Van zulke veranderingen leert de organisatie dat ze kunnen veranderen. Ze zien de waarde van de verandering snel terug. Dat versterkt het effect en geeft energie voor verdere verandering. Ze worden meer agile door agile te doen.

Ook pak ik die veranderingen aan waar een groot risico zit. “Learn fast by failing fast.” Dat helpt ook om mensen wakker te schudden. Als het lukt, dan is het een mooi bewijs dat veranderen kan. Gaat het fout, dan weten we dat die aanpak niet de oplossing is. Een leermoment waarvan we beter en sterker worden. Kortom, het kan niet fout gaan.

Agile zijn

Managers vragen mij wanneer ze “agile zijn”. Agile is nooit “af”. Het is geen kwestie van Scrum, Kanban of SAFe invoeren. Het is een reis van continue verbetering, waarin de resultaten van de organisatie steeds verder groeien. Onderweg borg je veranderingen om te zorgen voor blijvend resultaat.

Met agile worden organisaties beter in staat om zich aan te passen aan veranderingen in hun omgeving, en leveren ze meer waarde aan bestaande en nieuwe klanten. Dat houdt nooit op, gelukkig maar.

Agile worden

Het nadeel van een veranderprogramma met een plan is dat het de suggestie wekt dat er een einddoel is waarin de organisatie agile is. Om geen verkeerde verwachtingen te wekken werkt ik bij voorkeur met een verander backlog. Daarin staat wat we de komende tijd gaan doen, en waarom we dat doen, om agile te worden. Continue verbeteren met Agile!

Met de feedback van de veranderingen, veranderen de prioriteiten in de veranderbacklog. Er komen dingen bij en vallen er dingen af. We komen nooit op een punt waarop alles gedaan is. We zorgen er op deze manier wel voor dat we met de belangrijkste veranderingen bezig zijn. Is dat genoeg? Voor veel organisaties wel!

Continu Verbeteren

continu verbeterenVerbeteren kan en moet anders. Continu maar beheerst veranderen, in kleine stapjes op weg naar meer resultaten. Mijn aanpak maakt de veranderingen inzichtelijk en geeft stakeholders een instrument om mee te sturen. De workshop continu verbeteren met Agile zorgt voor tevreden klanten, stakeholders en medewerkers!

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om manieren te vinden om agile worden door agile te doen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat doe je om de agility te verhogen? Wat werkt, en wat niet? Deel je ervaringen middels een comment op dit artikel.

  • 28
    Shares

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.