Manifest voor Agile Veranderen

Manifesto Agile Veranderen Ben LindersHet manifest voor agile veranderen helpt organisaties om hun agility te verhogen. Het zorgt voor blijvende verbetering van de resultaten, tevreden klanten, en blije medewerkers. Dit eerste artikel over Agile Veranderen beschijft de uitgangspunten en waarden met behulp van het manifest voor agile veranderen.

Agile software ontwikkeling is gebaseerd op het Manifest voor Agile Software Ontwikkeling. Dit manifest bevat vier waarden en twaalf principes. Het manifest voor agile veranderen is op een zelfde manier opgebouwd. Het beschrijft mijn visie en werkwijze in organisatieverandering, samengevat in vier waarden.

Mijn verander “waarden”

Dit zijn de waarden van mijn Manifest voor Agile Veranderen:

  • Betrekken van professionals en ruimte geven voor ideeën over standaardisatie en voorschrijven van werkprocessen
  • Stapsgewijze evolutionaire verbetering van binnen uit over top down opleggen van veranderingen.
  • Resultaatgericht en intensief samenwerken over directieve doelen met “command & control” management.
  • Prioritiseren en flexibel inspelen op kansen over budgetteren en veranderplannen uitvoeren.

De waarden aan de rechterkant van bovenstaande statements zijn en blijven belangrijk, maar ik geef graag meer aandacht aan de waarden aan de linkerkant. Daarom geef ik bijvoorbeeld de voorkeur aan het in kaart brengen van de bestaande werkprocessen met de medewerkers en samen werken aan verbetering mbv retrospectives in plaats van organisatiebreede uitrol van Scrum met standaard trainingen. En werk ik liever met een veranderbacklog waarin de prioriteiten eenvoudig aan te passen zijn dan met een plan.

Ook veranderen veranderd

Anders dan het Agile Manifest wat al 15 jaar hetzelfde is verwacht ik dat dit manifest wel zal veranderen. De eerste evolutie is al te zien als je het vergelijkt met het verander manifest van veranderproject, een samenwerkingsverband van enkele jaren geleden. Bijvoorbeeld woorden als “verbinden” zijn verder uitgewerkt in “resultaatgericht en intensief samenwerken” en het manifest voor agile veranderen benoemd de rol van de professional en een bottom up aanpak voor verandering.

Als vervolg op dit artikel is een serie van vier artikelen gepubliceerd die dieper ingaan op de waarden van het manifest:

In deze artikelen geef ik voorbeelden uit mijn praktijk voor het betrekken van professionals in verandertrajecten, top-down versus bottom up veranderen, evolutionaire versus revolutionaire verandering en resultaatgericht veranderen.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.