Beginnen met Agile Retrospectives

agile retrospective introductieAgile teams doen Agile Retrospectives om te leren en hun manier van werken aan te passen om continu te verbeteren. Het artikel leren en continue verbeteren in agile geeft een introductie in retrospectives en beschrijft hoe je kunt zorgen voor veiligheid zodat mensen open en eerlijk kunnen zijn. Dit artikel beschrijft waarom je retrospectives doet en hoe je met retrospectives kunt beginnen.

Waarom doe je retrospectives?

Insanity is doing the same things and expecting different results.‘ Als je de problemen die je ondervindt op wilt lossen, en meer waarde wilt leveren aan je klanten, dan moet je de manier waarop je je werk doet veranderen. Dat is de reden waarom Agile het gebruik van retrospectives aanbeveelt: om teams te helpen om problemen zelf op te lossen en zich te verbeteren!

Wat maakt retrospectives anders, welke voordelen leveren ze op? Een voordeel is dat retrospectives de macht aan het team geven, ze empoweren het team. Aangezien de teamleden zelf de retrospective doen en samen beslissen welke verbeteracties ze gaan doen, zal er weinig weerstand zijn tegen de veranderingen die nodig zijn.

Een ander voordeel is dat de acties die in een retrospectieve zijn afgesproken worden uitgevoerd door de leden van het team: er is geen hand-over! Het team analyseert wat er gebeurd is, bepaalt de acties, en de teamleden doen ze. Dit is veel effectiever en ook sneller en goedkoper :-).

Deze voordelen maken van Agile retrospectives een betere manier om verbeteringen te doen. Retrospectives zijn een van de succesfactoren voor het effectief gebruiken van Scrum. Je kunt verschillende retrospectieve oefeningen gebruiken om waarde toe te voegen voor de business. En retrospectives zijn ook een geweldig hulpmiddel om stabiele teams te creëren en behouden en hen te helpen om flexibel en effectief te werken en daarmee werkelijk Agile en Lean te worden.

Hoe begin je met retrospectives?

Er bestaan verschillende manieren om retrospectives te introduceren in organisaties. Je kunt Scrum-masters en andere mensen die retrospectives zullen faciliteren trainen (bijvoorbeeld met een Waardevolle Agile Retrospectives-workshop) om ze te leren hoe ze retrospectives goed kunnen doen. In de training leren ze hoe ze retrospectives kunnen doen in de Agile-teams door de diverse oefeningen te gebruiken.

Ik ben zelf begonnen met Agile retrospectives in ‘stealth mode’ te doen in mijn projecten. Ik noemde ze geen retrospectives maar gebruikte de term ‘evaluaties’. In plaats van te wachten tot het einde van het project stelde ik voor aan de teams om ze iedere iteratie te doen (het project werkte volgens RUP met iteraties van vier tot zes weken). De acties die uit de evaluatie kwamen, namen we in de volgende iteratie meteen mee. Dit voelde voor de teams heel natuurlijk.

Welke manier je ook kiest, zorg ervoor dat je retrospectives frequent blijft doen en dat de acties die uit de retrospective komen ook uitgevoerd worden. Zelfs als alles goed lijkt te gaan zijn er altijd manieren te vinden om te verbeteren!

Aan de slag!

Wil je meer weten over retrospectives en aan de slag gaan met retrospectives in je teams? Luis Gonçalves en ik hebben het boek Getting Value out of Agile Retrospectives geschreven. Dit boek is vertaald door een team van vrijwilligers naar het Nederlands: Waardevolle Agile Retrospectives. Het boek helpt je om voordelen te halen uit het doen van retrospectives. Er is ook een online Retrospective Oefeningen Toolbox die je kunt gebruiken om je eigen waardevolle agile retrospectives ontwerpen.

Opmerking: Dit artikel is gebaseerd op een artikel dat eerder gepubliceerd is op Computable.nl: Leren en verbeteren in Agile.

  • 35
    Gedeeld

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.