Leren en Continu Verbeteren in Agile

agile retrospective introductieHet Agile Manifesto beschrijft dat teams frequent reflecteren om hun effectiviteit te verbeteren. Je kunt Agile Retrospectives gebruiken om te leren van hoe dingen nu gaan en de manier van werken in Agile-teams aan te passen om continu te verbeteren. Dit eerste artikel van een serie over agile retrospectives geeft een introductie in retrospectives en beschrijft hoe je kunt zorgen voor veiligheid zodat mensen open en eerlijk kunnen zijn.

Een agile retrospective of sprint retrospective, zoals Scrum hem noemt, is een practice die teams gebruiken om op hun manier van werken te reflecteren en om daarmee voortdurend beter te worden in wat ze doen. Het twaalfde agile-principe stelt:

At regular intervals, the team reflects on how to become more effective, then tunes and adjusts its behavior accordingly.

Het hele team neemt deel aan de retrospective bijeenkomst, waarin ze ‘inspecteren’ hoe de iteratie (sprint) is gegaan, en beslissen wat en hoe ze hun werkwijze willen ‘aanpassen’ en daarmee hun processen verbeteren. De acties die uit een retrospective komen worden gecommuniceerd en bij voorkeur in de volgende iteratie gedaan. Dit maakt retrospectives een effectieve manier om korte cyclische verbetering te doen en om good practices te implementeren volgens een just-in-time aanpak.

De retrospective facilitator (meestal de Scrum-master) heeft een gereedschapskist met retrospective oefeningen en is in staat  om, gegeven de situatie, de meest effectieve oefeningen toe te passen in een retrospective. Voorbeelden van oefeningen zijn ‘vragen stellen‘, ‘één-woord retrospective‘, ‘vijf-keer-waarom‘ (root causes), ‘sterktegerichte retrospective‘ en ‘retrospectives van retrospectives‘ (in het boek Waardevolle Agile Retrospectives van Luis Gonçalves en Ben Linders worden deze oefeningen uitgebreid beschreven).

Om ervoor te zorgen dat de acties van een retrospective uitgevoerd worden, kun je ze in de planning-game inbrengen en ze zichtbaar ophangen op het planningsbord van de teams. Met behulp van user stories kunnen grotere verbeteracties gepland en opgevolgd worden.

Elke retrospective bijeenkomst begint door te kijken naar de acties van de vorige retrospective, om te zien of ze klaar zijn (en om actie te ondernemen als dat niet het geval is).

Veiligheid in Retrospectives

Het is van cruciaal belang om een open cultuur te hebben in een Agile retrospective, waarin de teamleden eerlijk hun mening kunnen geven en problemen naar voren durven brengen en bespreken. Norm Kerth heeft de Prime Directive gedefinieerd, een hulpmiddel wat je kunt gebruiken om retrospectives positief en effectief uit te voeren en ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen:

Ongeacht wat we ontdekken, moeten we begrijpen en er op vertrouwen dat iedereen het uiterste heeft gedaan om zijn of haar werk te doen, binnen de grenzen van de kennis van het moment, zijn of haar vaardigheden en capaciteiten, de beschikbare middelen en de situatie zoals die was.

Met de Prime Directive zorg je ervoor dat een retrospective een effectieve team-bijeenkomst is waar mensen van elkaar leren en oplossingen vinden om hun manier van werken te verbeteren.

Book en Tools

Cover Waardevolle Agile Retrospectives ManagementboekWil je meer weten over retrospectives? Luis Gonçalves en ik hebben het boek Getting Value out of Agile Retrospectives geschreven. Dit boek is vertaald door een team van vrijwilligers naar het Nederlands: Waardevolle Agile Retrospectives. Het boek helpt je om voordelen te halen uit het doen van retrospectives. Er is ook een online Retrospective Oefeningen Toolbox die je kunt gebruiken om je eigen waardevolle agile retrospectives ontwerpen.

Opmerking: Dit artikel is gebaseerd op een artikel dat eerder gepubliceerd is op Computable.nl: Leren en verbeteren in Agile.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.