Negeer je zwaktes, ontwikkel je sterktes

Verbeter je SterktesAls je beter wilt presteren, ontwikkel dan je sterktes. Dat werkt vaak beter dan aandacht te geven aan je zwaktes en te proberen die kwijt te raken. Werken aan je sterktes is effectiever en leuker.

Een van mijn managers vertelde mij in onze 1-on-1 dat hij geen aandacht meer ging geven aan de verbetering van zwakke punten. “Het beste wat je kunt worden als je je zwaktes verbetert is middelmatig” zei hij. “En dat is niet goed genoeg.”

Hij stelde voor om mijn sterktes te verbeteren. Door je sterktes ben je al bovengemiddeld en kun je uitmuntend worden. Samen keken we wat mijn sterktes waren, en wat we konden doen om die verder te ontwikkelen. Een wijze les, die mij altijd bij is gebleven. Thanks Paul!

Werk aan je sterktes

Hier zijn enkele tips om aan sterktes te werken:

  • Vraag niet wat er fout gaat, maar vraag wat er goed gaat. Probeer erachter te komen waardoor iets wel werkt.
  • Verbaas je over dingen die lukken. Bevredigen je verbazing door uit te zoeken waarom ze lukken.
  • Geef gerichte complimenten aan mensen waarmee je samenwerkt. Vraag of zij hetzelfde willen doen naar jou toe.
  • Benoem expliciet de goede dingen die je ziet.
  • Geniet van je successen, van de dingen die lukken. Vier ze.

Verbeteren sterktes met agile retrospectives

In Agile Retrospectives kun je zoeken naar de sterktes. Deze sterktes kun je benutten om problemen op te lossen of om als team nog beter te worden in wat je doet.

Mogelijke oefeningen voor het vinden van sterktes zijn:

Beter worden waar je goed in bent

Werken aan je sterktes is veel fijner dan zwaktes verbeteren. Immers de dingen waar je goed in bent zijn vaak dezelfde dingen die je leuk vindt om te doen. Het geeft voldoening om daar nog beter in te worden.

Je kunt nu eenmaal niet overal goed in zijn. Waar jij zwak in bent, zijn andere medewerkers misschien wel sterk in. Door teams te vormen waarin alle sterktes voorkomen kun je gezamenlijk resultaten leveren. En dan is het geen enkel probleem als iemand ergens zwak in is, dat wordt door de sterkte van een ander teamlid gecompenseerd.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.