Ontdek de Kwaliteiten van je Team met een Agile Retrospective

kwaliteiten agile retrospectiveIn Agile retrospectives gebruik je oefeningen waarmee je als team kunt verbeteren. Het boek Waardevolle Agile Retrospectives bevat 13 oefeningen die je in retrospectives kunt toepassen. Deze blog post beschrijft een nieuwe retrospective oefening die gebruikt  kan worden om de kwaliteiten van (Scrum) teams zichtbaar te maken, ze te bespreken en vervolgens te kijken hoe je ze kunt benutten.

Wat kun je van deze oefening verwachten

Deze oefening geeft je inzicht in de individuele kwaliteiten van je teamleden en van het team als geheel. De oefening is minder geschikt  als er behoefte is aan expliciete verbeteracties, maar kan wel gebruikt worden om de samenwerking te verbeteren.

Wanneer gebruik je deze oefening

Je gebruikt deze oefening onder andere bij een nieuw team of als je het gevoel hebt dat teamleden te weinig gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Je kunt hem ook gebruiken als er behoefte is in het team om waardering naar elkaar uit te spreken en positieve feedback te geven.

Hoe doe je de oefening

Voorafgaand aan de retrospective maak je een lijst met voorbeeldkwaliteiten. Een voorbeeld daarvan is de lijst met kernkwaliteiten van Daniel Ofman.

Aan het begin van de retrospective geef je ieder teamlid een lijst met voorbeeldkwaliteiten, een set kaartjes en een pen.

Vraag aan de teamleden om van andere teamleden de kwaliteiten te benoemen, zo mogelijk met een voorbeeld erbij hoe ze de kwaliteit hebben waargenomen. De bedoeling is dat ieder teamlid een apart kaartje maakt voor elke kwaliteit van een ander teamlid.

Als het team voldoende kwaliteiten opgeschreven heeft, volgt het uitdelen. Om de beurt neemt een teamlid een van zijn/haar kaartjes met een kwaliteit, leest die voor en geeft het kaartje aan diegene die volgens hem/haar die kwaliteit heeft. Die persoon neemt de kwaliteit in ontvangst. Dit gaat door tot alle kaartjes voorgelezen en uitgedeeld zijn.

Het is meestal beter dat de ontvangende persoon nog niet reageert op de kwaliteit, dit in verband met de tijd. Bedanken mag uiteraard wel, maar hou het kort.

Als alle kaartjes uitgedeeld zijn maak je een rondje langs het hele team waarbij ieder teamlid reageert op de kaartjes die ze/hij ontvangen heeft. Vragen die je daarbij kunt stellen is of de kwaliteit wordt herkent, en hoe deze kwaliteit bijdraagt in het team.

Als alle teamleden aan de beurt zijn geweest kun je eventueel de kaartjes weer verzamelen en dezelfde/gelijksoortige kwaliteiten clusteren. Daardoor ontstaat er een beeld van de kwaliteiten die het team als geheel heeft.

Als vervolg op deze oefening in een retrospective kun je een sterkte gerichte oefening doen. Daarin kun je onderzoeken of er kwaliteiten zijn die het team kan benutten om nog beter in worden in wat ze doen, of om een probleem op te lossen.

Een ander mogelijk vervolg is een open discussie. Je kunt de discussie opstarten en begeleiden m.b.v. de volgende vragen:

  • Herkent het team de kwaliteiten?
  • Zijn er kwaliteiten waar je je niet van bewust was?
  • Maken we voldoende gebruik van elkaars kwaliteiten?
  • Is er een kwaliteit die je zou willen ontwikkelen? Wie kan je daarbij helpen?

Een uitbreiding van de oefening is om teamleden te vragen om kwaliteiten te benoemen die volgens hun ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn in het team. Vervolgens kun je dan bespreken hoe je deze kwaliteiten zou kunnen ontwikkelen.

Oefeningen voor Agile Retrospectives

Cover Waardevolle Agile Retrospectives ManagementboekWaardevolle Agile Retrospectives is een boek voor agile coaches, Scrum masters, project managers, product managers en facilitators die al enige ervaring hebben met retrospectives. Het is het 1e Nederlandstalige Agile boek voor het faciliteren van retrospectives. Met vele oefeningen, het “wat” en “waarom” van retrospectives, de business value en de voordelen die retrospectives brengen. Tevens praktische tips en adviezen voor het introduceren en verbeteren van retrospectives.

Het boek is in Nederland en Belgie verkrijgbaar op bol.com, managementboek en Leanpub.

 

  • 29
    Gedeeld

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.