Ruimte om te leren

ruimte-om-te-lerenHet moet sneller en beter, da’s mooi, maar om te kunnen verbeteren is ruimte nodig om te leren. Die ruimte komt er niet vanzelf, door de waan van de dag rennen we maar door. Er bestaan volop manieren om structureel ruimte en tijd beschikbaar te maken voor leren. Hoe maak jij ruimte om te leren?

Door alle druk om meer en sneller software te leveren is er vaak maar weinig ruimte om te leren. Op de korte termijn worden deadlines gehaald, maar op de (middel)lange termijn verliezen organisaties de strijd met de concurrentie als ze hun medewerkers voortdurend onder druk zetten. Innovaties, zowel in producten als processen, blijven uit waardoor de organisatie kansen mist en niet in staat is om snel en goed op de wensen van klanten in te spelen.

Een dag om te leren

Een manager waarmee ik samenwerkte had bedacht dat alle teams in zijn afdeling 1 dag per maand zouden investeren om iets nieuws te leren. Wat dat zou zijn konden de teamleden zelf beslissingen. Hij verwachte wel van hun dat ze zichtbaar maakte voor de organisatie (geen rapportage aan hem) wat ze geleerd had. Ook als ze die dag niets geleerd hadden van wat ze gedaan hadden, ook dat is immers leerzaam.

Sommige teams gebruikte de dag om nieuwe technologische ontwikkelingen te bestuderen. Andere ontwikkelde een prototype voor een feature. Er waren teams die die dag een uitgebreide retrospective hielden om zichzelf te verbeteren. Alles mocht, zolang er maar geleerd werdt.

Medewerkers boekte de dag op hun project. De budgetten van alle projecten waren met 5% verhoogd, projectmanagers moesten medewerkers gelegenheid geven om een dag te besteden aan een onderwerp van hun keuze.

Hoe maak je ruimte om te leren

Er bestaan volop manieren om structureel ruimte en tijd beschikbaar te maken voor leren:

  • Google heeft het twenty percent time principe: een dag in de week mag je besteden om iets uit te proberen of iets nieuws te leren.
  • Atlassian kent ShipIt days: “24 hours to innovate. It’s like 20% time. On steroids.”
  • Jurgen Appelo beschrijft Exploration Days en Internal Crowd Funding in Managing for Happiness, een practice om tijd te besteden aan uitzoeken van nieuwe dingen en zelf-educatie.
  • Lunch sessies (brown bag sessions) waarin medewerkers in een informele setting een presentatie bijwonen en ideeën uitwisselen.
  • Agile teams doen retrospectives waarin ze regelmatig reflecteren om zichzelf te verbeteren.
  • Interne conferenties of open space event waarin medewerkers zelf onderwerpen inbrenden en bediscussiëren.
  • Veel bedrijven organiseren hackathons, een of meerdaagse evenementen waarin mensen in teams samenwerken om iets neiws te ontwikkelen.
  • Er zijn ook public hackathons waaraan iedereen kan deelnemen.

Al deze practices hebben vergelijkbare doelen: leren en innoveren.

Leren, nodig voor iedereen

Ook ik gun mijzelf tijd om te experimenteren en te leren. Als onafhankelijk en zelfstandig adviseur doe ik dat niet binnen één bedrijf, de hele wereld is mijn “learning space”.

Ik lees boeken en blogs waaruit ik inspiratie haal die ik in mijn workshop, presentaties, schrijven en coachen toepas. Ik ga naar conferenties en werk als freelance editor met InfoQ, waardoor ik op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Ik neem deel en geef presentaties bij meetups. En ik beantwoord vragen op fora en in de social media, en mensen stellen mij vragen via email of direct messages die ik met plezier beantwoord.

Het is een goede zaak als managers mogelijkheden creëren voor hun medewerkers om te leren. Daarnaast moeten ze ook zichzelf daarvoor tijd en ruimte geven. In de drukte van alledag schiet er dat vaak bij in, en dat is niet goed.

Leren is geen luxe, het is noodzakelijk. De tijd die je erin investeert verdien je terug.

Hoe maak jij ruimte om te leren?

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.