Verbetering: Benut je professionals!

In veel organisaties wordt de kennis en kunde van de professionals niet benut bij het doen van verbeteringen. De verbeteringen worden eerst uitgewerkt en daarna met een verbeterprogramma doorgevoerd. Pas bij de invoering horen de medewerkers wat er moet veranderen, en vaak ook hoe ze hun werk moeten gaan doen. En dan gaat het mis. Dat kan en moet anders. Mijn advies: Ga samen met je medewerkers verbeteren, benut de professionals in je organisatie.

Professionals weten hoe ze hun werk goed kunnen doen. Ze weten wat voor hun werkt, en wat niet. Als iemand hun gaat vertellen wat ze moeten gaan doen, en (nog erger) hoe ze hun werk moeten doen, dan geeft dat vaak weerstand. Vanuit het veranderprogramma lijkt het alsof de medewerker niet meewerkt. Er wordt druk uitgeoefend, bijvoorbeeld door aan te geven dat de verbetering echt nodig is en dat ze moeten veranderen. Daardoor ontstaat er nog meer weerstand, waardoor de verbetering niet lukt.

Herken je dit? Het is jammer dat goedbedoelde verbeteringen niet lukken. De reden is eigenlijk heel simpel:

Mensen willen wel veranderen, maar ze willen niet veranderd worden.

Agile veranderen

Het eerste principe van het manifest voor agile veranderen zegt:

Betrekken van professionals en ruimte geven voor ideeën over standaardisatie en voorschrijven van werkprocessen

Als je iets wilt verbeteren, zorg en dan voor dat de verandering vanuit je medewerker komt, niet dat je haar/hem geforceerd probeert te veranderen. Betrek je professionals bij de verbetering.

Betrek je medewerkers bij verbetering

Veel professionals hebben absoluut vaardigheden om te verbeteren, maar omdat er te weinig tijd en ruimte beschikbaar wordt gesteld en het management het nut en de noodzaak van verbetering niet ziet blijven die vaardigheden onbenut. Bekende beeld van de medewerker die veel meer in zijn/haar mars heeft, en dat “aan de kapstok hangt” als ie binnen komt, en weer meeneemt naar huis, naar verenigingen, vrijwilligers- en buurtwerk, etc., waar er wel ruimte is om er wat mee te doen. Zonde!

Manieren om je professionals bij verbetering te betrekken zijn:

  • Geef medewerkers autonomie om zelf te beslissen hoe ze hun werk doen (Agile/Scrum doet dit door zelf-organisatie)
  • Deel informatie met de medewerkers, b.v. over waar de organisatie naartoe wil en wat er speelt
  • Maak ruimte om te leren, stel tijd en middelen beschikbaar die medewerkers kunnen gebruiken om te leren en verbeteren
  • Begin de verbetering met een open space. Nodig professionals uit om samen het probleem en de oplossingen in kaart te brengen.
  • In een agile team: coach als Scrum master je teamleden in het in kaart brengen van problemen en bedenken van oplossingen.
  • Gebruik Agile Retrospectives om in teams regelmatig te reflecteren en samen te verbeteren.
  • Adopteer een of meerdere leiderschapsstijlen die samenwerking tussen medewerkers onderling en tussen medewerkers en managers ondersteunen.

Benut je de professionals in jou organisatie?

Wanneer betrek je je medewerkers bij een verbetering, al aan het begin, of pas wanneer de oplossing er ligt? Geef je je medewerkers ruimte en vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun werk goed kunnen doen? Ik hoor graag hoe het in jou bedrijf gaat!

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.