Wat managers kunnen doen om agile en lean in te voeren

managers agile lean invoerenIk zie regelmatig organisaties die besluiten dat ze agile en lean in willen voeren. Wat mij betreft een prima ontwikkeling, gezien de voordelen die een agile en lean werkwijze kan bieden. Waar het echter vaak mis gaat, is de manier waarop managers besluiten om agile en lean in te voeren: Top down, vooraf gepland, en met te weinig inbreng van de professionals. Dat moet en kan anders.

Grotere organisaties kiezen er veelal voor om agile en lean op een top-down manier in te voeren, bijvoorbeeld dmv een Scrum of Kanban implementatie of met het Scaled Agile Framework (SAFe). Er worden uitgebreide plannen gemaakt met doelen (per xx moeten alle projecten agile zijn) en organisatiestructuren en procesbeschrijvingen bedacht die definiëren hoe er in de organisatie gewerkt moet gaan worden. Ze willen zelf-organiserende team maar die moeten wel allemaal op dezelfde manier werken (?!). Dat werkt (letterlijk) niet.

Als plannen, organisatiestructuren en procesbeschrijvingen niet de oplossing zijn, wat kunnen managers dan wel doen om agile en lean in te voeren? Mijn mening is dat het veel beter werkt als managers zorgen voor de juiste condities in de organisatie, waardoor de verandering gedreven vanuit de medewerkers kan plaatsvinden.

Managers kunnen:

Als managers op deze manier agile ondersteunen en mogelijk maken is de kans op succes vele malen groter. Er is minder weerstand vanuit de werkvloer, immers professionals krijgen ruimte om zelf te kiezen hoe ze hun werk willen doen (echte zelf-organisatie) en ervaren steun van het management bij de veranderingen die daarvoor nodig zijn. Deze aanpak werkt wel, hij helpt om bottom up je agility te verhopen!

Agile en lean worden vraagt om een bottom-up aanpak. Waarin teams samen met hun stakeholders afspreken hoe ze samen betere resultaten gaan bereiken. Professionals zelf kunnen kiezen welke veranderingen ze doen en hoe ze die gaan doen. De organisatie tijd maakt en ruimte geeft om regelmatig te reflecteren om te kijken hoe het gaat en waar het nog beter kan. Veranderen in kleine stapjes, agile worden op een agile manier.

Verbeteren kan en moet anderscontinu verbeteren. Continu maar beheerst veranderen, in kleine stapjes op weg naar meer resultaten met agile en lean. De workshop continu verbeteren met Agile zorgt voor tevreden klanten, stakeholders en medewerkers! Door veranderingen te borgen en te zorgen voor blijvend resultaat.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.