Cultuur en mindset: De katalysator voor samenwerken

samenwerken mindset cultuurWe werken steeds vaker samen en delen daarbij onze kennis en ervaringen met anderen. Effectieve samenwerken vraag om een cultuur met openheid, vertrouwen, respect en waardering en een mindset dat samenwerken kan en moet!

We gaan het gewoon doen in 2014:  Samen waarde aan klanten leveren! 

We werken steeds vaker samen …

Steeds meer organisaties werken samen. Bekende vormen zijn outsourcing, nearshoring, of product integrators. De noodzaak om samen te werken is groter dan ooit. Tussen organisaties maar ook binnen organisaties, b.v. over de grenzen van afdelingen of in zelf-organiserende Scrum teams.

Kleine bedrijven en ZZPer  werken ook steeds vaker samen om passende oplossingen te leveren aan klanten. Zo werk ik samen met Smile als Workimprover, geef ik trainingen vanuit veranderproject.nl en ben ik editor voor Agile bij InfoQ. Het heeft voor mijn klanten en voor mij meerwaarde om dingen samen te doen.

… en delen onze kennis en ervaringen met anderen

In 2011 schreef ik over het delen van kennis en ervaringen:

Als je blogt over “Sharing knowledge is power”, dan kun je vragen verwachten over hoe je kennis nog meer kunt delen. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het gaat bijna vanzelf, mits je het wat organiseert, stimuleert, en waardeert.

Met delen is vermenigvuldigen zag ik in 2012 hoe een idee om blogs te delen uitgroeide tot interessante kennisdeling.  De afgelopen jaren zijn er diverse gastblogs gepubliceerd op mijn website. Wie volgt?

Kennis en ervaring worden eerder en vaker gedeeld. De drempel om contact te leggen is al laag, en zakt de komende jaren nog verder. Sociale media zijn niet meer weg te denken, zowel privé als zakelijk. We kunnen nog veel meer waarde halen uit kennisdeling door te stoppen met het wiel opnieuw uit te vinden, en te gaan rijden! En door de kennis en ervaringen van medewerkers te benutten. In open spaces mensen bij elkaar brengen om samen te verbeteren en daarbij sterktes te benutten.

De katalysator: cultuur en mindset

Een goede samenwerking waarin kennis en ervaring gedeeld wordt is bepalend voor het succes van alle partijen die erbij betrokken zijn. Om dat mogelijk te maken is een cultuur nodig met openheid, vertrouwen, respect en waardering. Met daarbij de mindset dat samenwerken kan en dat het geheel meer is dan de som der delen.

Zo’n cultuurverandering kun je niet opleggen. Top-down invoeren werkt niet. Je stimuleert cultuurverandering door zelf het goede voorbeeld te geven, kansen te grijpen, en te laten zien dat het mogelijk is! Door zelf te communiceren en open te zijn. Oplossingsgericht te werken en niet bang te zijn om fouten te maken. En door mensen die hun nek uitsteken te belonen!

2014 wordt een mooi jaar!

2013 was een jaar met mooi resultaten en dat zet ik door in 2014. Mijn dienstverlening helpt om organisaties effectiever en sneller software te ontwikkelen en managen. Met continue verbetering door het toepassen van o.a. Agile & LeanRetrospectivesCMMI en het People-CMM. Zodat teams waardevolle software producten en services op tijd kunnen leveren aan hun klanten. Ik focus daarbij op kwaliteit, processen, samenwerking, communicatie, professionalisering, en vakmanschap.

2014, ik heb er zin in. Agile en Lean. Organisaties helpen om hun sterktes gebruiken om op een Agile manier te veranderen. Samen waarde aan klanten leveren! Tevreden klanten, managers en medewerkers, het kan!

  • 1
    Delen

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.