Hoe futurespectives teams helpen om hun doelen te bereiken

Rate this post

A futurespective exercise can help teams teams to find ways to reach their goals, agree upon their way of working and define a Definition of Done.Met een futurespective kunnen nieuwe teams inzicht krijgen in hun doelen en bepalen wat ze gaan doen om hun doelen te bereiken. Deze blog is een vertaling van mijn succesvolle blog How Futurespectives Help Teams to Reach Their Goals door Sandra Tassie. Dank je wel Sandra!

Veel agile teams doen retrospectives aan het eind van hun sprints/iteraties om terug te kijken op de afgelopen sprint, te reflecteren op hun werkwijze en om zaken te vinden die ze kunnen verbeteren.

Maar wat als teams net beginnen en proberen uit te zoeken hoe ze hun werk het beste kunnen doen, wanneer er nog niets om te reflecteren?

Een futurespective oefening helpt teams manieren te vinden om hun doelen te bereiken, overeenstemming te bereiken over hun manier van werken en om een Definition of Done op te stellen.

Retrospectives worden meer en meer gedaan nu agile mainstream aan het worden is. Veel organisaties implementeren deze feedbacksessies tegenwoordig, het is een van de praktijken die wordt beschreven in Scrum, tezamen met planningssessies, stand ups en sprintreviews (demo’s).

Scrum stelt voor om de retrospective na elke sprint(iteratie) te doen. Maar je kan retrospectives natuurlijk ook gebruiken aan het begin van een iteratie/sprint of wanneer er een heel nieuw team is opgestart. Zo’n retrospective aan het begin heet een futurespective: een retrospective waarbij je begint bij het doel van jouw team en manieren gaat onderzoeken om dat doel te behalen.

Hoe doe je dat nou, zo’n futurespective?

Zo’n futurespective begint met het bepalen/bediscussiëren van de teamdoelen zodat het zeker is dat de teamleden het over dezelfde doelen hebben.

In een futurespective gaat het team vervolgens naar de toekomst kijken door zich voor te stellen dat hun doelen inmiddels zijn bereikt.

Deze doelen worden opgeschreven en opgehangen zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn.

Eventueel kunnen teams ook nog opschrijven welke voordelen zij hebben gehad bij het behalen van hun doelen. Wanneer het team wel van een feestje houdt kunnen ze kort vieren dat de doelen behaald zijn, dit kan helpen om zich bewust te worden van het belang van het halen van hun doel(en).

Vervolgens gaat het team hun fictieve verleden bespreken en onderzoeken hoe ze hun doelen hebben bereikt. Er zijn twee vragen die de teams zichzelf stellen:

 • Welke zaken hebben ons geholpen om hier te komen?
 • Welke zaken hebben het ons moeilijk gemaakt om ons doel te bereiken?

Ze zouden het ook nog kunnen hebben over:

 • Wat hebben we als team geleerd terwijl wij onderweg naar ons doel waren?

Het team kan gebruik maken van elk hulpmiddel wat ze willen, zoals post-its, flip overs en of white boards, om de resultaten van de discussie op vast te leggen. Wanneer deze oefening wordt gedaan met teams die niet bij elkaar zitten kan er gebruik worden gemaakt van Google Doc of tools zoals Lino of Groupmap.

Daarna gaat het team terug naar het heden. De resultaten van de verkenning van het “verleden” worden gebruikt om overeenstemming te bereiken over de wijze waarop het team zijn doelen gaat behalen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door:

 • Het definiëren van een Definition of Done
 • Het maken van een lijst van tools die gebruikt gaan worden.
 • Processen/werkwijzen die het team wil gaan inzetten/gebruiken
 • Het definiëren van acties die nodig zijn om als team goed en efficiënt samen te werken

Een goede werkwijze is om acties en beslissingen zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door ze op het scrumboard te zetten of in ieder geval in de ruimte op te hangen waar het team werkt.

Let er wel op dat er niet te veel acties uit de futurespective komen. Het helpt wanneer het team zelf bepaalt welke acties op dat moment het meest bijdragen aan het opstarten van het team, en ook alleen die dan op te pakken.  Er zullen meer retrospectives komen waarin het team kan bekijken en beslissen welke acties er dan de meeste toegevoegde waarde hebben om het teamdoel te bereiken.

Het verleden verbeelden

Het bediscussiëren van het verleden kan in eerste instantie wat raar en ongemakkelijk voelen voor het team. Aangezien het team het doel nog niet heeft bereikt, hebben ze geen feiten of andere zaken die al echt gebeurt zijn.

Dus hoe doe je dat dan, een denkbeeldig verleden verkennen?

 • Brainstormen: Teamleden komen zelf met ideeën over wat hen zou kunnen helpen, of remmen/tegenwerken in het bereiken van hun doel.
 • Storytelling: Er was eens een team dat een doel wilde bereiken. Onderweg waren er een aantal zaken die hen daarbij hielpen, maar er waren ook barrières te nemen…..
 • Ervaringen van vorige projecten/opdrachten: Teamleden kunnen vertellen over zaken die ze bij een eerdere inzet gedaan en geleerd hebben. En kunnen delen wat er wel werkte en wat niet werkte.
 • Advocaat van de engel: Een teamlid vertelt over iets wat heeft geholpen een doel te bereiken, andere teamleden bouwen hierop voort door te vertellen wat ze er goed aan vinden en voegen daaraan zaken toe om het te ondersteunen.
 • Fearless change Journey: Dit is een spel gebaseerd op het boek More Fearless Change, dat teams kunnen spelen om hun weg naar hun doel te vinden en onderweg  te leren omgaan met impediments. Een beschrijving van dit spel vindt je hier: Playing the Fearless Journey Game.

Dit zijn een paar manieren waarop facilitators het creatieve denkproces kunnen stimuleren en teams kunnen helpen zaken te vinden die hen kunnen helpen hun doelen te bereiken.

Een futurespective is een van de vele agile oefeningen die gebruikt kunnen worden om de agile retrospectives gevarieerder en levendiger te maken. Retrospectives leveren vele voordelen: Ze helpen teams te groeien, ze stellen teams in staat om hun eigen acties vast te stellen en uit te voeren en zorgen ervoor dat teams in staat zijn om zich zelf continu te verbeteren.

Oefeningen voor Agile Retrospectives

Dank je wel Sandra Tassie voor het vertalen van mijn blog, met deze vertaling kunnen teams in Nederland de futurespective oefening eenvoudig kunnen doen!

Het boek Waardevolle Agile Retrospectives bevat 13 verschillende oefeningen voor agile retrospectives. Verkrijgbaar in mijn webshop, en o.a.  op LeanpubAmazon.nlBol.comManagementboek.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.