Veranderen doe je door te leren

Wat denk je van de stelling “Veranderen doe je door te leren”? Prof dr Leon de Caluwé noemt het de groendruk, waarbij hij kijkt naar leren en ontwikkelen om verandering mogelijk te maken. Ik denk dat een nieuwe werkwijze aan te leren door het gewoon te gaan doen, en onderweg te evalueren en reflecteren, een hele effectieve manier is om te veranderen.

Veranderen is leren

Iedereen leert, en met wat we geleerd hebben, veranderen we. Misschien ben je daar niet elke dag van bewust, maar het gebeurd wel. Als iets regelmatig mis gaat, dan kijkt je hoe het komt (leren). En bedenk je een manier om het anders te doen (gedrag).

Doe je iets voor de eerste keer, dan vraag je of iemand je helpt, en uitlegt hoe het werkt. Of je begint er zelf aan, en kijkt hoe het gaat. Als het bevalt, dan doe je het de volgende keer weer zo. En anders, dan heb je geleerd dat het zo niet werkt.

We leren van onze ervaringen. Maar het werkt ook andersom, door iets te ervaren, leer je ervan. Maar dan moet je het wel kunnen, en willen ervaren. Als trainer van veranderproject.nl help ik om verandering te ervaren, en je daarmee beter te leren wat het is, en hoe je het kunt benutten.

Ervaren: Het nieuwe leren

Cursisten van de leergang verandermanagement zoeken doorgaans naar manieren om medewerkers veranderbereid te krijgen, en in beweging te krijgen. We helpen ze, door ze zelf onderdeel te maken van een verandering, en geven hen daarmee de ervaring van een verandering. Vervolgens helpen we hen om te kijken wat dat met je doet zodat zij zich beter kunnen verplaatsen in hun doelgroep die ze willen veranderen (willen veranderen moet je eigenlijk niet doen … maar da’s een andere discussie, zie bv onze blogs over Hoera Weerstand en Open Spaces: Betrokken medewerkers bij verandering). Ze ervaren zelf wat het is om te veranderen!

De aanpak van veranderproject.nl is anders: we presenteren de theorie in kleine brokjes en laten de cursisten deze vervolgens direct toepassen in de training. En hun ervaren of, en hoe het werkt. Met veel aandacht voor het waarom, om het beter te begrijpen, en toe te passen. Een agile manier van trainen, die past bij agile veranderen in organisaties!

Via onze LinkedIn groep Veranderproject en blog gaan we uitgebreider op de technieken in, voor cursisten die een verdieping willen. We stimuleren uitwisseling van kennis en ervaringen, en nemen ook deel in diverse netwerken, groepen, etc. om onze ideeën te spiegelen en continue te leren (ja ook wij leren nog elke dag bij).

Onderweg sparren we ook met onze cursisten, als een “lean startup”, om ons en hun inzicht te vergroten tav verandermechanismen en de toepassing. Waar is behoefte aan, en waarom? Hoe willen onze cursisten de interventies toepassen? En waar mogelijk prikken we iets dieper, om te kijken welke aannames daaronder liggen. Bv. aannames tav samenwerken, leren & ontwikkelen, communicatie, cultuur, management en leiderschap.

Conclusies

Het spreekwoord zegt “al doende, leert men”, Ik denk dat dat ook zo is voor veranderen,  “al lerende, verandert men”. Ben je het met mij eens, of niet? Waarom?

Opmerking: Dit artikel is eerder gepubliceerd op veranderproject.nl, een initiatief van Nico Bakker, André HeijstekBen Linders en Michel Verweij voor het delen van kennis en ervaring over projectmatig én mensgericht veranderen.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.