Agile in plaats van Mammoet projecten

28 November: Open Space Agile Cultuur

Als u even goed wilt opwinden over ICT beleid bij de overheid in de afgelopen jaren, lees dan dit Elsevier artikel, een prikkelende samenvatting van zeker 1.2 miljard aan grote mislukte Overheid ICT projecten. Graag willen we dit in de toekomst anders zien. Als metafoor kijken we naar de dierenwereld. De mammoet was ooit het grootste dier op aarde, maar toen de ijstijd voorbij was, was het ook gedaan met deze diersoort: in nieuwe tijd bleek het te zwaar voor overleven. En zo hebben we ook te zware ICT projecten, die niet kunnen overleven.

We denken gezamenlijk bij Agile Overheid over hoe het beter kan. Grote, complexe, lange termijn projecten leiden veelal tot mislukken, omdat het typisch een zware basis geeft: veel omvangsproblemen en tegelijk weinig concreet behaalbaar. Hierom benadrukken wij graag de voorzichtige omgang rondom deze Mammoet projecten en het belang van Agile. Agile is licht, eenvoudig en snel. Logisch, dat Agile projecten succesvoller gaan.

Voorzichtige omgang

Hoe ontstaan te zware projecten? Door verkeerd management. Het samenwerken aan lichte oplossingen kost veel minder, dus verstandige managers stimuleren dit. Ook, in dit Volkskrant artikel waarschuwt René Veldwijk voor beloningsystemen in de overheid ICT. Het loont in statusvoordelen om grote projecten te willen. Grote projecten betekenen veel aanzien (geld, promotiekansen,  personeel etc). Er kan zo management ontstaan dat een groot probleem positioneert en niet wil meedenken in lichte oplossingen.

Hoe voorkomt u Mammoet projecten? Met Agile management: transparant, compact en effectiever. Zowel de klanten als de opdrachtgever heeft belang bij zichtbaar betere kwaliteit. De oplossing zit vaak in inzichtelijkere samenwerking. Agile, aangevuld met management modellen, geeft de handvaten om de problemen aan te pakken. Bv. met flexibele oplossingen voor de belangrijkste klantwensen. De Agile product owner heeft een cruciale rol, om klantwensen af te stemmen met het team. En vervolgens in de demo de software uit een iteratie te accepteren.

Gebruik Agile en zie het werken. 

Het kan ook anders bij de Overheid, zoals bv. bij het havenbedrijf in Rotterdam. Daar is mbv Agile / Scrum kwalitatief hoogwaardige software ontwikkeld. Gecertificeerd, en met lage onderhoudskosten!Mammoet projecten betekenen tekortkomende bedrijfsvoering. Het managen van het project moet dan beter. Manager, geef het goede voorbeeld en laat zien dat je de ICT inzichtelijk aanstuurt door zelf de Agile modellen toe te passen om effectiviteit te verhogen. Faciliteer daarbij je teams de middelen om op een Agile manier software van hoge kwaliteit te ontwikkelen. Gebruikers tevreden met het product, ontwikkelaars met meer werkplezier, en blije opdrachtgevers die ‘s-nachts niet meer wakker hoeven te liggen van te dure projecten.

Dit leggen wij graag verder uit op een Agile Overheid avond, en we komen dan gratis bij uw overheidsorganisatie langs. Interesse? We horen het graag, via [email protected]

Open Space

Op maandagavond 28 november vanaf 17:00 wederom een grote publieke Open Space conferentie. Om +/-18:00 geven teamcoaches Jessika de Waijer (dankzij haar prikkelende aanpak ook wel ‘miss Lawaay’ genoemd ) en Anko Tijman (Agile Testing expert, coach bij DICTU kwaliteitsbeheer) zeer stimulerende presentaties over ICT & Agile cultuur bij de overheid. Eromheen houden we Open Space sessies en werken we verder aan dit Agile Overheid thema. Realiseer direct al wat van onze Agile cultuur bij uzelf en zet het event nu in uw agenda! 😉

[Registratie]   [Brochure]   [LinkedIn Event]   [Twitter]   [Homepage AgileOverheid]

Ben Linders en Koen Aben, namens Agile Overheid
Dit artikel is ook gepubliceerd op de blog van AgileOverheid.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

This Post Has 4 Comments

 1. Patrick Verheij

  De overheid, althans diverse mensen die deze overheid representeren, zijn inmiddels zelf ook doordrongen van het feit dat de huidige wijze waarop projecten worden aangestuurd niet helemaal werkt, om het maar even vrij zacht uit te drukken. 

  Grote vraag is echter of de juiste mensen hiervan doordrongen zijn. We hebben inmers ook een politieke agenda. Wij IT-ers zijn toch altijd weer geneigd projecten vanuit ons eigen perspectief te zien in plaats van ons te verplaatsen in de beleving van de politicus. Misschien boeit het bij hem of haar niet zo als er veel projecten misgaan, zolang er ook maar succes is. Zie het dashboard van overheidsprojecten.

  Kortom, met het afserveren van mammoetprojecten en agile aanbieden als vervanger zijn we er nog lang niet. Persoonlijk ben ik overigens nog niet overtuigd dat mammoetprojecten kansloos zijn, ondanks de faalcijfers. In andere takken van sport gaat het ook goed, kijk maar eens naar een gemiddelde Hollywood film waar 80 miljoen voor wordt uitgetrokken.

  Kortom, agile naar voren schuiven is hartstikke goed, maar het is en blijft een middel. Dat middel moeten we absoluut proberen maar laten we niet vergeten dat er veel grotere problemen zijn om aan te pakken in de aansturing van projecten. Het agile gedachtegoed zelf helpt daar misschien meer bij dan een methode als Scrum.

  Volgens mij gaat de wereld vanzelf veranderen als we meer kijken naar de projecten waar het wél goed gaat en daarvan leren. Voor zover we ze kunnen vinden binnen de overheid natuurlijk. Toch denk ik dat er veel meer zijn dan we met zijn allen denken. De overheid zou dáár wat meer aandacht aan mogen geven en wellicht kan Agile Overheid daarbij helpen.

  1. Ben Linders

   Ik ben ervan overtuigd dat er volop ICT projecten zijn binnen de overheid die goed gaan, zowel met als zonder Agile/Lean. Ervaringen delen uit die projecten, graag! Daar kunnen we allemaal van leren.

   Ben het helemaal met je eens om te vertrekken vanuit de Agile filosofie en principes. De Agile methode is een tool, als hij gebruikt wordt vanuit de overtuigingen uit het Agile manifesto krijgt hij veel meer kracht! 

   Verbeteringen zitten zeker niet alleen in de ICT ontwikkeling en beheersactiviteiten. Maar ook in dingen als ICT beleid (http://www.benlinders.com/2011/wat-is-agile-ict-beleid/),  en in opdrachtgeversschap. En laten we ook niet vergeten dat ICT ook mensenwerk is, zie http://www.benlinders.com/2011/menselijke-factoren-in-agile/. We hebben nog genoeg te doen!

   Overigens hebben ze in Hollywood ook Lean ontdekt, zie http://thestartupcafe.com/can-filmmaking-be-lean/. Als een soort Lean Startup worden film ideeën verzameld, en wordt “getest” wat het publiek wil zien. Zoals Yogi Berra al zei: “The future ain’t what it used to be”.Leuk :-).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.