Wat is Agile ICT Beleid?

Twitter Wall Agile Overheid“Agile beleid: Focus op waarde, waarom (inhoud), visie en vertrouwen, lean klant en keten, mensen kunnen en mogen beslissen.” Dat was de tweet waarmee ik gisteren de Open Space over “Wat is Agile ICT Beleid” heb samengevat.Onze discussie ging over hoe je beleid op een agile manier kunt doen. Diverse creatieve ideeën kwamen boven drijven.

Met ons Open Space onderwerp “Agile Beleid” zochten we naar manieren om ICT beleid flexibeler en effectiever te maken. Dit aansluitend op de discussie over Agile en ICT Beleid bij de overheid, met Brigitte van der Burg en Frank Langeveld. Onze conclusies:

Focus op waarde: Laat zien wat het beleid op moet leveren, wat je wilt bereiken. Maak ook duidelijk waarom het beleid er is, beschrijf op hoog niveau de visie en geef vervolgens inhoud en achtergrond aan het beleid zodat mensen die het beleid uit moeten gaan voeren doelgericht een bijdrage kunnen leveren.

De Lean methode kan je helpen om de waarde keten inzichtelijk te maken, en wie de klanten zijn van het beleid. Daarmee maak je duidelijk wat het voor wie moet opleveren.

Last but not least, zorg ervoor dat mensen kunnen en mogen beslissen. Voldoende informatie, toelichten van het beleid, dialoog (krijg je ook automatisch feedback) en geef vervolgens de mensen de ruimte en vertrouwen dat ze tot goede oplossingen komen.

Tot zover een agile kijk op hoe ICT beleid eruit kan zien. Dank aan Agile Overheid voor wederom een interessante avond met discussies en open spaces.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.