Kennisdelen anno 2011

Als je blogt over “Sharing knowledge is power”, dan kun je vragen verwachten over hoe je kennis nog meer kunt delen. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het gaat bijna vanzelf, mits je het wat organiseert, stimuleert, en waardeert.

De koffieautomaat blijft een prima plek om een signaal op te pikken van kennis, ervaringen of informatie die waardevol is om te delen. Tegenwoordig aangevuld met Twitter en Yammer, ook daar word ik getriggerd, en zie ik dat mijn berichtjes mensen triggeren, waaruit de vraag komt om te delen. Als je dan die collega tegenkomt op de gang, of je vakgenoot op een netwerkbijeenkomst, dan heb je meteen een gezamelijk onderwerp waarover je kennis kunt delen.

Idem LinkedIn, de feed van veranderingen waarin men ook verteld waar men mee bezig is, wie er van functie is veranderd, welk bedrijf vacatures, heeft: Allemaal triggers om met iemand die je mogelijk al even niet meer gesproken hebt van gedachten te wisselen. Vaak begint het dan met een berichtje terug of een kort mailtje, en is het contact weer aangehaald.

Mijn ervaring is dat korte berichtjes vaak beter werken dan b.v. forums en wiki’s, m.i. is de drempel toch hoger voor mensen om er wat op te zetten, of om iets te doen met de informatie. De echte kennisdeling als gevolg van zo’n trigger is toch vaak face2face, in een (regulier) overleg, tijdens een netwerkbijeenkomst of in een werkgroep, of gewoon even samen een kop koffie pakken. Als men n.a.v. zo’n trigger elkaar spreekt, is de dan volgende uitwisseling van kennis en ervaringen veel effectiever, en ook leuker.

Anderzijds gaat samenwerken prima in b.v. wiki of google sites omgeving. Mensen kunnen tijds- en plaatsonafhankelijk bijdragen, en ook volgen wat er gebeurd. Dit wordt vaak aangeduid met de term “het nieuwe werken”, wat eigenlijk niet zo nieuw is (maar blijkbaar nog even wennen voor veel mensen). Een wiki leent zich ook prima om kennis of afspraken compact vast te leggen, zodat je er op terug kunt grijpen in een later stadium. Niet te uitgebreid, dat roept dan vaak alleen maar meer vragen op. Beter is om de namen van de personen die de kennis hebben aangedragen, en hun contactgegevens erbij te zetten.

Een voorbeeld uit mijn praktijk: Het kernteam van AgileOverheid deelt hun kennis en ervaring in z.g. Agile Open Task Spaces, aangevuld met een verzameling aan cloud tools. In de maandelijkse Open Task Space, die op wisselende locaties wordt gehouden, komen de kernteamleden in de avond bijeen en pakken open punten op van een (agile) backlog. Ter plekke ontstaan groepjes mensen die het punt uitwerken en oplossen. Het idee is gebaseerd op Open Spaces, en de basisregels blijken heel effectief om samen meters te maken, en het is ook nog gezellig (uiteraard is er ook wat te eten). Mensen werken samen omdat ze elkaar kunnen en willen helpen, drive hebben om wat te doen, maar ook omdat ze van elkaar willen leren. Met 1 regel, “the law of two feet”: Als je bij een groepje staat waar je niets kunt bijdragen, en zelf niets van leert, gebruik dan de benenwagen om naar een ander groepje te gaan.

De groepjes zijn on-line, en gebruiken google sites en google docs om zaken ter plekke uit te werken. Als blijkt dat je iemand nodig hebt die er niet is, kun je hem/haar uiteraard mailen of bellen. Het materiaal kan na afloop ook direct getoond worden. Placeholders worden gebruikt voor dingen die later off-site verder uitgewerkt kunnen worden. Uiteraard levert deze interactieve en creatieve werkwijze soms ook wat technical debt op, die door een van de kerngroepleden aangepakt wordt door informatie op de site/docs te verplaatsen en/of op te schonen. Mensen die niet bij de open task space kunnen zijn, kunnen later inhaken en snel de draad weer oppakken.

Als laatste: De PR voor kennisdeling moet je niet onderschatten, een vrolijk, stimulerend en licht prikkelend berichtje trekt nu eenmaal meer deelnemers dan een saaie agenda. En een bedankje tijdens en na het delen kost niets, maar doet wonderen.

Tot zover deze “gratis cursus” kennisdelen anno 2011. Hoe deel jij je kennis en ervaringen, en wil je dat met mij (en de lezers van deze site) delen? Een korte reactie hieronder, een twitter, of mailtje is voldoende om iets leuks en leerzaams te laten ontstaan!

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.