In deze gastblog deelt Erik Philippus van ImprovemenT zijn ervaringen met diverse agile en Scrum certificeringen. Dank Erik voor je blog!
Certified Scrum Master
Alweer zeven jaar geleden heb ik mijn Certified Scrum Master (CSM) certificaat behaald, uitgereikt door de Scrum Alliance. In die tijd was het landschap voor Agile/Scrum certificeringen nog eenvoudig en ook zeer overzichtelijk. Je schreef je in voor een tweedaagse Certified Scrum Master training, gegeven door een geaccrediteerde Scrum trainer, en na afloop kreeg je automatisch het certificaat en een jaar lang gratis lidmaatschap van de Scrum Alliance. Het was dus eigenlijk onmogelijk om het certificaat niet te verkrijgen: in feite was het Certified Scrum Master certificaat een bewijs van deelname aan de (overigens behoorlijk prijzige) tweedaagse training.
Na het behalen van mijn certificaat ben ik gelijk het diepe ingegooid, en ik heb inmiddels in een grote verscheidenheid van organisaties het klappen van de zweep leren kennen. Er is maar één leerschool om de Scrum werkwijze te leren kennen, en dat is de praktijk. Terugblikkend op mijn Scrum Master training, kan ik zeggen dat het niet meer was dan een inspirerende kennismaking met het Agile gedachtengoed en de Scrum principes. Hoe het allemaal in de praktijk uitpakt, daar moest ik nog achter komen. Op de werkvloer (en steeds vaker bij het bureau van een manager) kwam ik voor allerlei uitdagingen te staan, die niet in de training waren behandeld. Anders dan voor de traditionele methodieken, bestaat er voor Scrum geen kookboek; een organisatie of afdeling is nog (lang) niet ‘Agile’ als er alleen een checklijst is afgewerkt. Met de invoering van Agile ben je nooit klaar: het is ‘continuous learning’, en Scrum teamleden kunnen altijd nieuwe manieren ontdekken waarop ze effectiever en prettiger met elkaar kunnen samenwerken.
Gezond boerenverstand
Juist dat aspect is mij als Agile/Scrum project coach en trainer op het lijf geschreven. Dit werk blijft altijd een beroep doen op je gezonde boerenverstand. Ik heb in die zeven jaar nog nooit meegemaakt dat ik werkzaamheden puur op routine kon afhandelen. Zou ik ook niet willen. Regelmatig wordt er van mij verwacht dat ik ter plekke iets slims verzin of direct een antwoord heb op praktijkvragen. Soms krijg ik dan de opmerking: “Erik, wat jij nu voorstelt, dat is toch niet Agile?” Ik vind dat wel vermakelijk, want ik hoor dan eigenlijk een echo van het oude paradigma, de traditionele manier van werken volgens een vooropgezette methodiek. Bovendien: wie bepaalt eigenlijk of iets Agile is of niet? Een bekende valkuil is om een Agile werkwijze op een non-Agile in te voeren.
Scrum.org
Iets vergelijkbaars overkwam de Scrum Alliance, het Scrum certificerings-instituut van het eerste uur. Toen ik mijn Certified Scrum Master diploma kreeg, was Ken Schwaber, één van de bedenkers van Scrum, nog voorzitter van de Scrum Alliance. De ironie wil dat Ken Schwaber, in zijn drang om zijn baby te beschermen en te controleren, niet kon verhinderen dat de Scrum Alliance veranderde in een non-Agile organisatie. De Scrum Alliance werd uiteindelijk hetgeen de Scrum Alliance zou moeten bestrijden. In 2009 heeft Ken Schwaber de Scrum Alliance verlaten, en heeft daarna Scrum.org opgericht.
Ook Scrum.org legt zich toe op Scrum certificering voor Scrum Developers, Scrum Masters en Product Owners. Ik heb zelf het Professional Scrum Master (PSM) en Professional Scrum Practitioner certificaat gehaald – en dat zijn dus échte examens. In tegenstelling tot de ‘koppelverkoop’ van de Scrum Alliance is het voor deze examens niet verplicht om eerst een geaccrediteerde training van Scrum.org te volgen. Maar het is pittige kost, en het is aanbevelenswaardig om een goede training te volgen waarin de Scrum praktijk aan bod komt, want juist daarover worden vragen gesteld in het examen.
Agile Consortium en Exin
Omdat er toch steeds meer kritiek kwam op de examen-loze training van de Scrum Alliance, is de Certified Scrum Master training inmiddels ook voorzien van een klein en relatief simpel multiple-choice examen aan het einde van de tweede dag. De markt voor Scrum training en certificering is er daarna niet echter overzichtelijker op geworden: het Nederlandse Agile Consortium kwam met een examen voor het Agile Foundation certificaat, en heeft later het Agile Practioner en het Agile Master diploma toegevoegd aan hun certificerings-programma. En verleden jaar heeft het Nederlandse examen-instituut EXIN ook een duit in het zakje gedaan, en een examen voor het Agile Scrum Foundation certificaat opgenomen in hun portfolio. Alle praktische details over agile / scrum examens en certificaten kun je vinden op Agile/Scrum certification. Ik hoop dat dit overzicht je helpt om een betere keus te maken uit de diverse mogelijkheden.
Agile & Lean Tools
In deze gastblog deelt Erik Philippus zijn ervaringen met agile en Scrum certificeringen. Erik maakte ook het overzicht van agile & Scrum certificeringen, bedankt Erik!
Het overzicht van certificeringen is een van de vele Agile & Lean Tools die je op BenLinders.com kunt vinden. Andere tools zijn b.v. de Retrospective Exercises Toolbox, Agile Self Assessments, Business Benefits of Reviews en Tools for Root Cause Analysis. Mocht je meer hierover willen weten, neem dan contact met mij op.