Agile retrospectives helpen teams om te leren. Teams passen hun werkwijze aan om beter te worden in wat ze doen. Hieronder een beschrijving van een situatie uit mijn praktijk waarin een team mbv een retrospective leerde van hun fouten en door het doen van verbeteracties soortgelijke problemen in de toekomst voorkwam.
Een retrospective is een agile practice waarin je terugkijkt op de iteratie. Je evalueert hoe het gegaan is, om er van te leren en als team te verbeteren. Het team beslist wat er in de volgende iteratie aangepakt wordt. Dat kan b.v. een nieuwe techniek zijn of een verandering in het gebruik van een techniek. Of een verandering in de manier waarop er in het team wordt samengewerkt.
Laten we eens kijken wat retrospectives kunnen opleveren met een voorbeeld. In een organisatie die ik adviseerde was het agile team te groot geworden. Ze waren gestart met 5 mensen maar het team was inmiddels gegroeid tot 12 teamleden. Besloten werd om het team op te splitsen in 2 teams. Omdat er 2 testers in het team waren kreeg elk nieuw team 1 tester toegewezen.
Tijdens de laatste stand up vlak voor de sprint review bleek dat er een user story niet af was. Er stond nog een paar uur test werk open, maar omdat de tester ziek was was dat niet gedaan. De user kon niet meer afgerond worden voor de demo. Dat was pijnlijk voor het team, maar op dat moment was er geen andere oplossing meer mogelijk.
In de retrospective besprak het team alle user stories dmv de retrospective oefening vragen stellen, dit om te kijken hoe de iteratie gegaan was. Ook de user story die op een paar uur na niet af was kwam aan de beurt. In het oude team waren er twee testers, als er een ziek was dan ging het testen toch door. Nu er nog maar één tester was werkte dat niet meer.
Het team maakte afspraken in de retrospective om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Aan de stand up voegde ze een check toe: kijken of alle user stories die in doing staan besproken zijn en altijd actie ondernemen als een user story blocked is. Verder besloot het team om in de volgende iteratie pair testing uitproberen, b.v. door een designer en de tester samen de functionele test te laten doen. Op die manier zouden er meer teamleden komen die kunnen testen.
Met de reflectie in de retrospective leerde het team van dingen die mis waren gegaan, en definieerde ze acties die ze zelf uitvoerde om in de toekomst hun werk beter te kunnen doen.
In het boek Waardevolle Agile Retrospectives vindt je een schat aan oefeningen, die je kunt gebruiken om retrospectives te faciliteren, met daarbij achtergrondinformatie over de “waarom” en “wat” van retrospectives, de business value en voordelen die je ermee kunt behalen en tips voor het invoeren en verbeteren van retrospectives.