Agile veranderen van binnen uit

Rate this post

Een agile veranderaarpak helpt je om in kleine stapjes te verbeteren, waarbij je van binnen uit een evolutie creëert. Het manifest voor agile veranderen helpt organisaties om hun agility te verhogen: Blijvende verbetering van de resultaten, tevreden klanten, en blije medewerkers. Enkele voorbeelden hoe je van binnen uit op een agile manier kunt veranderen.

Agile veranderen

Het tweede principe van het manifest voor agile veranderen zegt:

Stapsgewijze evolutionaire verbetering van binnen uit over top down opleggen van veranderingen

Evolutionair verbeteren in kleine stapjes is veelal effectiever dan grootschalige revolutionaire verandertrajecten. De kleine stapjes maken het mogelijk om continue te evalueren en bij te sturen.

Veranderingen die van binnen uit komen hebben minder weerstand dan veranderingen die opgelegd worden. Ze worden gedreven door de intrinsieke motivatie van professionals die met kleine stapjes sneller en beter resultaten bereiken.

Uit de praktijk

Als agile adviseur/coach heb ik bij een van mijn klanten twee teams gedurende een aantal maanden geholpen om in kleine stapjes continu te verbeteren. De verbeteringen kwamen vooral uit de stand-ups en de retrospectives.

In de stand-up coachte ik de teams bij aan aanpakken van impediments. Ik hielp teams bij het vinden van structurele oplossingen voor problemen, waardoor ze in de toekomst vergelijkbare problemen wisten te voorkomen of eenvoudig en snel op konden lossen.

In de retrospectives pakte we de grotere en complexe problemen aan. De acties waren doelgericht en klein en werden in een volgende iteratie van twee weken uitgevoerd.

Na enkele maanden zagen we dat de teams flink vooruit waren gegaan. Er waren veel verbeteracties gedaan waardoor de velocity verhoogd was. Ook waren de teams beter in staat om problemen zelfstandig aan te pakken en op te lossen.

Evolutionaire verbetering

Evolutionaire verbetering van binnen uit kun je bijvoorbeeld stimuleren door:

Dit zijn maar enkele voorbeelden, ze geven een idee wat je kunt doen om verbeteringen in kleine stapjes vanuit de medewerkers te laten gebeuren. Agile verandering, waarbij medewerkers, teams en de organisatie continue verbeteren en effectiever worden.

Hoe zorg jij voor agile verandering van binnen uit?

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

This Post Has 2 Comments

 1. Johan Roels

  Amen!

  Hoe ik zorg voor Agile verandering van binnen uit? Door van binnen uit het Creatief wisselwerkingsproces (Creative Interchange) te beleven. Ook, maar niet uitsluitend, dmv al dan niet ‘Cruciale’ dialogen. Uiteraard gebruik ik daarbij “m’n” Cruciale dialoogmodel. met z’n vier fasen, acht basiscondities en zestien tools of vaardigheden.

  Dus: creatieve wisselwerking met de professionals en daardoor het benutten van de individuele sterktes van die medewerkers voor het vinden van de oplossingen voor problemen teneinde kleine stappen te kunnen zetten. Dialogeren met je medewerkers is niet alleen naar hen luisteren maar vooral hen waarderend begrijpen. Daardoor creëer je een CI cultuur, waarin Feedback één van de zestien ingesleten vaardigheden is.

  Theoretisch simpel, praktisch een levensopgave!

  Creatively,
  Johan

  1. Ben Linders

   Dank Johan!

   Waarderend begrijpen, dat klinkt heel goed. Uitgaan van het positieve en met die bril proberen te begrijpen wat medewerkers willen, wat ze nodig hebben, hoe je ze kunt helpen. Hele krachtige en effectieve aanpak!

   Voor wie meer wil weten, zie het boek Cruciale Dialogen van Johan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.