Lean Startup is een aanpak die je helpt om in korte tijd meer waarde te leveren aan klanten en je bedrijf te laten groeien. In dit artikel laat ik zien wat het is en hoe je het kunt toepassen. Met daarbij een voorbeeld uit de praktijk: hoe gebruik je Lean Startup om een workshop te geven waar de klant echt wat aan heeft.
De lean startup aanpak is beschreven door Eric Ries in zijn boek Lean Startup:
De methode is ontworpen om je te leren hoe je een startup opbouwt. Het biedt daarnaast manieren om een bedrijf met de grootst mogelijke snelheid op te schalen en te laten groeien.
De belangrijkste en meest onderscheidende concepten van de aanpak zijn de build-measure-learn cyclus, het minimum viable product, validated learning, en persevere of pivot.
Build-Measure-Learn
Het doel van een Lean Startup is om zoveel en zo snel mogelijk te leren wat klanten willen. Met die kennis maak je producten die steeds beter aansluiten bij de behoefte van de klanten. Build-Measure-Learn is de cyclus die je doorloopt: Je maakt een product(versie), levert die aan klanten, en gebruikt de feedback om te leren wat de klant wil, en het product te verbeteren (persevere) of om een andere product te maken (pivot).
Minimum Viable Product
Leren is belangrijk, maar het is niet het enige doel. Het is essentieel om een zo klein mogelijk product (minimum viable product of MVP) te leveren wat voor een klant maximale waarde heeft, wat hij/zij kan gebruiken en voor wil betalen. Als het geen waarde heeft, als de klant het niet interessant vindt om te gaan gebruiken, dan krijg je immers geen feedback en leer je niets.
Validated Learning
Het doel van een minimum viable product is om te leren. Dat kan bv. door verschillende productvarianten aan te bieden (bv. verschillende websites/user interfaces, verschillende uitvoering, diverse contractvormen/licenties, etc) en te meten welke variant door de klanten het meest gewaardeerd word (aantal hits, verkochte producten, etc). Vooraf definieer je de variant en de meeting, en wat je wilt leren van de klant.
Persevere of Pivot
Met alles wat je leert van je klanten en de feedback die je krijgt ben je beter in staat om te beslissen wat je het beste met het product kunt doen. Zolang alles erop wijst dat je op de goede weg bent, ga dan vooral door (persevere). Mocht je tot de conclusie komen dat het niet het juiste product is, niet datgene wat klanten nodig hebben, kies dan om te stoppen en een ander product te gaan ontwikkelen (pivot).
Lean Startup voor workshops en trainingen
Hier zijn enkele voorbeelden hoe ik Lean Startup toepas bij het geven van workshops en trainingen:
- Minimum viable product: Kleine workshop modules die ook los te volgen zijn (de minimum workshop grootte die je bij mij kunt boeken is een dagdeel).
- Workshop op maat, afgestemd op de specifieke behoeften van de klant waarbij ik focus op het oplossen van urgente en belangrijke problemen.
- Evaluatie tijdens een workshop, de feedback gebruik ik om te beslissen wat ik in het vervolg gaan doen (of niet ga doen): pivot of persevere.
- Try-outs van nieuwe stof en oefeningen in mijn workshops, waar ik feedback vraag aan de deelnemers om te valideren wat ze geleerd hebben.
- Oefeningen pas ik toe in korte workshops en in uitgebreide trainingen (meerdere dagen) waarbij ik check hoe cursisten het ervaren en wat ze leren/toepassen
Uit de praktijk
Bij een klant in India heb ik een training over quality, root cause analysis, en defect prevention gegeven. Gezien de reistijd was het niet mogelijk om het in modules over meerdere weken uit te spreiden, vandaar dat we kozen voor een volle week on-site.
Na enkele emails en Skype calls met de opdrachtgever hebt ik een voorstel gemaakt. De eerste twee dagen waren gedetailleerd met daarin die onderwerpen die naar verwachting voor de klant het meest urgent en waardevol zullen zijn (MVP), voor de andere dagen was er een backlog met leerdoelen. De klant vond dit prima, sterker nog, hij wilde het op die manier juist doen omdat we dan tijdens de training konden beslissen wat het vervolg zou zijn. “Just bring your laptop with all training materials, then we’ll sort it out when you’re here.” Ofwel “get out of the building”, de beste workshop maak je niet in je eigen kantoor maar bij en met de klant.
Aan het einde van de eerste dag deed ik een retrospective met de opdrachtgever. Dat hielp ons om te checken of we de leerdoelen gehaald hadden (validated learning) om daarmee dag twee aan te scherpen en om dag drie samen te stellen. Dag twee begonnen we met een korte stand-up met de deelnemers: waar staan we nu, wat gaan we vandaag doen, is er nog iets wat je zou willen (wederom validated learning). Afhankelijk van wat uit de stand-up kwam gingen we verder zoals gepland voor die dag (persevere) of paste ik de training aan (pivot).
Dit ritme hebben we de hele week gedaan (build-measure-learn). Het resultaat was dat het een andere training was geworden dan we vooraf ooit hadden kunnen plannen: effectiever, doelgericht, praktisch, en leuk. Dus, meer waarde voor de klant. Ik geef het toe, ik had s’avonds wel wat “huiswerk” (met vaak de finishing touch in de ochtend aan de hotel pool 🙂 ) maar dan heb je wel wat!
The Startup Way
Inmiddels heeft Eric Ries een vervolg geschreven op Lean Startup met de titel The Startup Way:
The book The Startup Way by Eric Ries explores how large organizations can use startup techniques to innovate and accelerate growth. It provides methods for creating a transformation roadmap towards an entrepreneurial way of working: to experiment and collect data, roll out entrepreneurial ways of working throughout the organization, and tackle the supporting systems like legal, finance, and HR.
Voor InfoQ heb ik hem geïnterviewd over zijn nieuwe boek. Een van mijn vragen was hoe je goede experimenten kunt ontwerpen:
Ries: An experiment is created as a way to measure whether an idea is worth continuing with. And in order to asses that, it needs certain features:
- A clear, falsifiable hypothesis that will allow a simple failure/success judgment;
- An obvious next action, so a team knows what to do next to continue gathering data;
- Strict risk containment, so that any negative consequence is just a failure rather than a catastrophe;
- A tie between whatever data is being measured and one of the assumptions that has been made about the project.
Het volledige interview kun je lezen op InfoQ: Q&A on the book The Startup Way.
Jouw ervaring met Lean Startup
Heb je de Lean Startup aanpak gebruikt? Hoe heb je dat gedaan, wat was het resultaat, en wat heb je geleerd? Ik hoor graag van je!