Hoe agile zijn we?

Rate this post

Om maar met de deur in huis te vallen, agile is niet iets wat je bent of niet bent. Het is een continuüm. Ieder team, iedere organisatie, is agile. De vraag is hoe agile je bent en waar meer agility tot betere resultaten kan leiden.

Agile zelfevaluaties helpen organisaties en teams om te beoordelen hoe agile ze zijn en om te beslissen wat ze verder willen verbeteren. Met agile zelfevaluaties vergroten ze hun agility zodat ze meer waarde kunnen leveren aan je klanten en stakeholders.

Met mijn boek The Agile Self-Assessment Game en de Agile Zelfevaluatiekaarten kun je je agility in kaart te brengen en verbeteren.

Je eigen agile reis

Agile worden is een reis van voortdurend verbeteren. Het helpt om een ​​soort “agile kaart” te hebben zodat je kunt bepalen waar je bent, waar je naartoe wilt en hoe je daar kunt komen.

De Agile Zelfevaluatiekaarten bestaat uit kaarten met uitspraken over het toepassen van agile practices, speelsuggesties en ervaringsverhalen. Het is de officiële Nederlandstalige editie van de succesvolle Agile Self-assessment Game.

Teams spelen de Agile Self-assessment Game om te exploreren hoe ze samenwerken en overeenstemming te bereiken over de volgende stappen in hun agile reis.

De game wordt ondersteund door uitbreidingspakketten voor Scrum, Kanban, DevOps en Business Agility.

De game is ook beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Tsjechisch, Duits, Italiaans, en Pools.

De Agile Zelfevaluatiekaarten en uitbreidingspakketten helpen je om zelf de waarden, principes en aanpak van specifieke frameworks toe te passen en te evalueren hoe goed het gaat en waar je kunt verbeteren.

Je kunt het spel gebruiken voor het opzetten van agile teams of om te reflecteren en te leren (bijvoorbeeld in retrospectives) en om de volgende stappen in je agile reis af te spreken.

Suggesties voor het spelen van het spel zijn:

  • Als je een nieuw team bent, kun je de “first things first” game spelen om te ontdekken wat je moet regelen om aan de slag te gaan.
  • Bestaande teams kunnen een zeilboot retrospective doen met de game om uit te zoeken waar ze kunnen verbeteren om meer waarde kunnen leveren.
  • In een agile transformatie kun je het spel gebruiken om te beslissen waar en hoe te investeren in agile.
  • Het spelen van hun spel helpt teams om zich te focussen. Bijvoorbeeld door te vragen: “Wat moeten we nu gaan doen om als team effectief agile te werken.”
  • Agile coaches gebruiken zelfevaluaties in agile transformaties om teams te begeleiden en hen te helpen om agile beter te begrijpen en hun eigen weg te vinden.

Zoals de naam zelfevaluatie suggereert, biedt deze game een beoordelingstool die teams zelf kunnen gebruiken wanneer, waar en hoe ze willen. Noch de evaluatie, noch de resultaten, worden opgelegd aan het team; teams zijn vrij om te beslissen wat te doen en hoe het te doen. Het spelen van de Agile Self-assessment Game levert waarde op voor teams en het is leuk!

Mensen die het spel downloaden, ontvangen gratis levenslange ondersteuning (Free Lifetime Support) via e-mail. En ja, ze gebruiken dat om, voor hunzelf, betere manieren te vinden om het spel met hun teams te spelen en meer waarde ervan te krijgen.

Geen marketingtool

Omdat het spel waarde oplevert voor organisaties (zie de feedback en evaluaties), vind ik het redelijk dat ik vraag om voor die waarde te betalen. Deze inkomsten garanderen ook de tijd die ik investeer in het verbeteren van het spel en het toevoegen van meer speelsuggesties. Het is een product dat ik verkoop, dat ik verbeter op basis van feedback en veranderende eisen in de markt, aanpas aan nieuwe ontwikkelingen, etc.

Ik heb bijvoorbeeld de Kanban-kaarten beoordeeld met Klaus Leopold’s boek Practical Kanban, dat (zoals de titel al suggereerde) veel goede suggesties bevat voor het gebruik van Kanban en het beoordelen van Kanban systemen. En de Scrum-kaarten zijn up to date met de nieuwste revisie van de Scrum gids.

Ik ben me ervan bewust dat veel consultants en bedrijven assessment tools primair voor marketing of acquisitie gebruiken. Dat is niet hoe ik ze zie. Ze zijn een hulpmiddel wat ik zelf gebruik en wat ik als download voor de hele wereld beschikbaar stel voor een bescheiden vergoeding.

In plaats van mijn tijd te besteden aan acquisitie concentreer ik me liever op het maken van waardevolle Agile Coaching Tools. Die teams en agile coaches zelf kunnen gebruiken om energie los te maken en buy-in te krijgen voor verbetering, af te stemmen wat ze willen verbeteren, voor empowerment en gemotiveerde werknemers en nog veel meer.

Ik ben helemaal niet bezig met marketing als ik aan mijn games werk. Het downgraden van tools zoals de Agile Self-assessment Game naar een marketing- of verkooptool zou een slechte dienst zijn voor de agile gemeenschap. Dat gaat nooit gebeuren.

Zelf evalueren hoe agile je bent

Het aantal games dat ik verkoop (momenteel alleen beschikbaar als digitale PDF-download) blijft toenemen. Mensen kopen het spel en een of meer uitbreidingspakketten, sommige vullen het ook aan met mijn boeken. Op deze manier bereik ik wereldwijd veel mensen, iets dat ik nooit had kunnen doen met workshops of advies, zelfs niet via coaching op afstand of enige andere vorm van werken op afstand 🙂

Als je meer wilt dan het spel en ondersteuning per e-mail, dan bied ik aanvullende diensten voor Agile Self-assessment Game. Voorbeelden zijn interne workshops en openbare workshops, waaronder het spelen van de Agile Self Assessment Game, Agile Assessment voor je team, afdeling of organisatie, facilitering van het spelen van de game op je evenement (conferentie, meetup, hackathon, game lab, enz.) en de Agile Self-assessment Game afstemmen op jullie specifieke behoeften. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Als senior adviseur en coach met meer dan vijfendertig jaar ervaring in softwareontwikkeling begeleid ik professionals op hun agile reis en help ze hun flexibiliteit te vergroten om meer waarde te leveren aan klanten en stakeholders!

Download de Agile Zelfevaluatie kaarten

Je kunt de agile zelfevaluatiekaarten downloaden in mijn webshop, los als game of in combinatie met het Engelstalige boek The Agile Self-assessment Game. Er is ook een corporate edition met 10 boeken en kick-off training. Ook geef ik workshops over assessing agility en remote collaboration.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.