Agile Veranderen door sterktes te gebruiken

Agile Veranderen door SterktesDe trend die ik in 2013 heb gezien van kleinere en snellere verbeteringen in organisaties zal zich doorzetten in 2014. Een Agile manier van veranderen, mbv Scrum, maakt het mogelijk om samen te verbeteren:  medewerkers en managers. Het stimuleert zelf-organisatie en benut de kracht van de medewerkers om organisatiedoelen te bereiken.

We gaan het gewoon doen in 2014:  Sterktes gebruiken om op een Agile manier te veranderen!

Sterktes Gebruiken

Natuurlijk, er gaan er dingen fout. Projecten die te laat af zijn. Producten met software fouten. De gecommitte User Stories niet allemaal klaar. Van die fouten kunnen we leren, en steeds meer organisaties weten hoe. Ze gebruiken bijvoorbeeld Root Cause Analysis om de diepere oorzaken van problemen te herkennen en aan te pakken. Checklists om te voorkomen dat iets vergeten wordt. Agile Retrospectives om iedere iteratie beter te worden.

Maar er gaan ook dingen goed. Alle User stories af. Een tevreden klant. Een team waarin medewerkers met veel plezier hun werk doen. Dat is mooi, maar weten we eigenlijk wel waarom dat zo is? Wat maakt dat het goed is gegaan? Dat het deze keer wel gelukt is (en al die andere keren niet)? Wat het echt leuk maakt om hier te werken? Kennen we onze sterktes?

We kennen onze sterktes vaak niet en daardoor maken we er  veel te weinig gebruik van, en dat is jammer. Mijn advies:

  • Evalueer regelmatig hoe het gaat
  • Maak verbeteringen zichtbaar
  • (H)erken je sterktes
  • Vier successen
  • Leer van wat werkt, van wat er al goed gaat

Leren van wat er al goed gaat

Leren van wat werkt, hoe pak je dat aan? Dat kan door te

Oplossingsgericht werken (Solution Focused) helpt je om voort te bouwen op wat er al is. Niet het wiel opnieuw uitvinden maar rijden met de wielen die er zijn. Kanban verteld ons dat je een verandering moet starten vanuit wat je al doet. Continu en evolutionair veranderen.

Agile Veranderen

De kunst is om veranderingen te borgen en te zorgen voor blijvend resultaat. Een Agile mindset, ondersteund door het verander manifesto, helpen je daarbij. Met Scrum kun je verbeteringen door voeren in je organisatie.

Je gebruikt een veranderbacklog om je veranderproces te sturen en in kleine stapjes uit te voeren. De demo en retrospective geven feedback waarmee je veranderingen sneller en effectiever kunt implementeren en een cultuur creëert waarin het continu beter kan en wordt!

Wil je ook agile veranderen? Dan kan. Met een workshop Continu Verbeteren met Agile waarin je diverse agile analyse technieken zoals retrospectivesagile zelf-analyse en readiness checks en root cause analysis kun ervaren en leren waar, wanneer en hoe je ze effectief toe kunt passen.

2014 word een mooi jaar!

Mijn dienstverlening helpt om organisaties effectiever en sneller software te ontwikkelen en managen. Met continue verbetering door het toepassen van o.a. Agile & Lean, Retrospectives, CMMI en het People-CMM. Zodat teams waardevolle software producten en services op tijd kunnen leveren aan hun klanten. Ik focus daarbij op kwaliteit, processen, samenwerking, communicatie, professionalisering, en vakmanschap.

2014, ik heb er zin in. Agile en Lean. Organisaties helpen om hun sterktes gebruiken om op een Agile manier te veranderen! Tevreden klanten, managers en medewerkers, het kan!

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.