Agile Werkt, maar is daar bewijs van?

Agile WerktSoms vragen mensen aan mij of Agile ook echt werkt? En of daar bewijs van is, bijvoorbeeld data of benchmarks waaruit blijkt dat Agile beter werkt? Voor zover mij bekend is er maar weinig kwantitatief onderzoek gedaan naar de resultaten van agile werken. Vandaar dat ik meteen ja heb gezegd toen Computable vroeg om het boek “Agile Werkt” te lezen, over meten, analyseren en benchmarken van IT-projecten. Hieronder mijn boekverslag van “Agile Werkt“, met daarbij resultaten van eerdere onderzoeken naar Agile.

“Agile werkt’ beschrijft twee dingen. Enerzijds toont het de resultaten van een onderzoek naar ict- projecten, waaruit blijkt dat een Agile (Scrum) aanpak een hogere productiviteit geeft,een kortere doorlooptijd en betere kwaliteit. Anderzijds beschrijft het boek hoe je ict-projecten beter kunt besturen door meten en analyseren.

Wat levert Agile werken op?

Dat met Agile betere resultaten bereikt worden, is voor mij niet verrassend. Goed dat dit boek dat bewijst met harde cijfers: 27 procent hogere productiviteit, 34 procent kortere doorlooptijd en 21 procent betere kwaliteit. Wel jammer is dat het weinig inzicht geeft hoe het komt dat Agile tot betere resultaten heeft geleid. Het risico is dat andere organisaties op basis van enkel het resultaat besluiten om Agile te gaan werken, zonder goed te beseffen wat dat betekent. Agile is geen wondermiddel, en een goed begrip van de achtergronden en technieken is volgens mij essentieel om met Agile een beter resultaat te boeken.

Agile en CMMI gaan prima samen

Het boek beschrijft de achtergrond van de veranderingen in de onderzochte organisaties. Interessant is om te zien hoe CMMI en Agile samen gaan, door de beslissing tijdens het verbetertraject om projecten niet meer volgens een watervalmodel te gaan uitvoeren, maar Agile te gaan werken. Volwassen worden kan ook met Agile, voor sommige ict’ers is dat even schrikken.

Beoordeling van Agile Werkt met The Prefection Game

De uitgebreide beschrijving van de gevolgde aanpak voor het meten en analyseren van projecten, in combinatie met het cijfermateriaal, maakt het een bruikbaar boek wat organisaties helpt die meer grip willen krijgen op hun projectportfolio.

Ik geeft het boek het rapportcijfer 7.

Wat ik waardeer:

  • Data die bewijst dat Agile werken resultaten levert
  • Veel praktische informatie over wat en hoe van meten in ict

Om het perfect te maken

  • Meer inzicht van het onderzoek: Wat maakte dat Agile werkt? En waarom?

Andere publicatie over resultaten van Agile

Zoals ik al aangaf is er nog weinig onderzoek gedaan en gepubliceerd naar de resultaten van agile werken. Hieronder een lijstje van onderzoeken die ik ken:

Ken jij andere onderzoeksresultaten van agile werken? Deel ze dan op deze website!

Interessante artikelen over Agile

Opmerking: Dit boekverslag is eerder gepubliceerd door mij als Computable Expert in het artikel Lezers lezen: Agile werkt.

Deze blog is gepost op 4 december 2012, en aangepast op 25 juni 2013: Nieuwe data van Capers Jones en van het Columbus Agile Productivity Benchmark Project over agile software ontwikkeling toegevoegd, en aangepast op 20 april 2014: Boeken en artikelen over het meten van business value toegevoegd, en aangepast op 19 mei 2014: study naar de resultaten van agile portfolio management toegevoegd.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.