Open Space Agile en ICT Cultuur

Op maandag 28 november organiseerde AgileOverheid wederom een Open Space, ditmaal over het onderwerp “Agile en ICT Cultuur”. Met ruim 50 deelnemers was er een goed gevulde zaal, die getrakteerd werd op een presentatie over “agile teams”, en deel nam aan een workshop “out-of-the-box samenwerken”. Om daarna in een Open Space ervaringen te delen over relevante onderwerpen. Wederom een leuke en leerzame avond!

Open Space, de onderwerpen

Altijd interessant om te zien welke onderwerpen door de deelnemers worden ingebracht. Ook deze keer weer volop interessants, zoals “samenwerken = samen doen” (hoe helpt agile om iedereen in een team te betrekken en bij te laten dragen aan het resultaat?), “werkt agile altijd” (zijn er situaties waar je juist niet agile moet werken?) en “Parlementaire Enquete” (hoe kan AgileOverheid een bijdrage leveren in de komende onderzoek van de ICT-debacles binnen de overheid?). Volgens de “law of two feet” op stap gegaan naar de discussie over samenwerken, een van mijn favoriete onderwerpen.

 

En dat bleek een hele interessante te worden. De vraagsteller wilde weten of en zo ja hoe agile kan helpen om hechte teams te creëren, waarin alle medewerkers samen aan een resultaat werken. En of agile de mogelijkheid dat medewerkers zich onttrekken aan het team verkleint? Uit de discussie kam naar voren dat agile diverse mechanismen ingebouwd heeft om samenwerking te bevorderen. Zoals de planning game, waarin het team gezamenlijk beslist om een product te gaan ontwikkelen en leveren. De stand-up, waarin dagelijks op een open manier de voortgang besproken wordt. En last but not least de retrospectives, waarin teamleden hun werkwijze reflecteren en continue verbeteren. De teamcultuur die agile met zich meebrengt zorgt inderdaad voor betrokken medewerkers, en daarmee voor meer en beter resultaat!

Aangezien deze discussie snel gereed was (when it’s over, it’s over) hadden we nog tijd voor een drankje en even netwerken voordat de 2e ronde startte. Toen had ik een dilemma, 2 interessante onderwerpen, dus dat wordt kiezen! De parlementaire enquete had mijn voorkeur, en het eerste idee wat uit de groep kwam was meteen al een topper: Deel zoveel mogelijk succesverhalen. Er zijn volop overheidsprojecten die goed zijn gegaan (waaronder diverse die agile hebben toegepast), deel de kennis en ervaringen binnen de overheid. De groep dwaalde daarna wat af in de discussie, waardoor die voor mij niets toevoegde, en ik ook geen bruikbare inbreng had, op dus naar mijn 2e onderwerp: Implementeren van agile in organisaties. Een leuke groep, met een discussie waarin ik mijn ervaring met het invoeren van agile kon delen met de deelnemers.

Het resultaat: Een muur vol met kennis en ervaringen!

Aan het eind van de open space is er de plenaire terugkoppeling. Ik blijf mij verbazen wat een Open Space oplevert. En dat in een korte tijd, maar wel met heel betrokken professionals:

(Er was nog meer, maar dat paste niet op de foto)

Dank aan alle deelnemers voor wederom een leuk event, met mooie resultaten! En ook dank aan de deelnemers van de Agile Introduction, die Stephan Eggermont en ik voor de opening van de avond gaven voor nieuwe deelnemers, die houden we er gezien de reacties zeker in. Op naar de volgende AgileOverheid Open space.

Share this Experience
 • 1
  Share

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

This Post Has 4 Comments

 1. Ronny Lam

  Ben,

  Een mooi artikel weer. Ik zie dat ik een hele interessante avond gemist heb. Ik hoop trouwens dat je de avond in november bedoelt ipv december. 😉

  1. BenLinders

   Oops, time flies when you’re having fun, maar ook weer niet zo snel 😉 Bedoel inderdaad 28 november, aangepast!

   Was inderdaad een interessante avond, bonte mix van bekende en nieuwe deelnemers vanuit een diversiteit van overheidsbedrijven, ieder met hun ervaringen, ideeën maar ook vragen over hoe agile verder toe te passen binnen hun organisaties. De Open Space was wederom een prima mechanisme om de kennisdeling te ondersteunen.

 2. Ward Bergmans

  Mooi verslag Ben!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.