Agile Retrospectives: Hoe vaak doe je ze?

Agile Retrospectives How OftenAgile teams gebruiken retrospectives om hun manier van werken te reflecteren en te verbeteren. Veel Scrum teams sluiten iedere iteratie af met een retrospective. Teams die Kanban gebruiken doen veelal wekelijks een retrospective of doen zo vaak als nodig is een mini-retrospective om van een probleem te leren en in kleine stapjes te verbeteren. Hoe vaak doen jouw teams agile retrospectives?

Een retrospective is een agile practice waarin een team terugkijkt op de iteratie. De teamleden evalueren hoe het gegaan is, om er van te leren en als team continu te verbeteren. Het team beslist wat er in de volgende sprint aangepakt wordt, meestal door het definiëren van verbeteracties. Dat kan b.v. een nieuwe werkwijze of techniek zijn of een verandering in het gebruik daarvan. Of een verandering in de manier waarop in het team wordt samengewerkt.

De Scrum Guide beschrijft dat een team elke sprint een retrospective behoort te doet, na de sprint review en voor de sprint planning. Uit de retrospective bijeenkomst komen verbeteracties die je in de volgende sprint meeneemt. In de praktijk zie je dat de meeste Scrum teams dit volgen. Of dat is omdat ze Scrum “volgens het boekje” doen of omdat ze daadwerkelijk nut en noodzaak zien van het doen van retrospectives; beide komen voor.

Heeft het zin om vaker retrospectives te doen? Ik denk van wel. Met maar 1 retrospective per iteratie duurt het (afhankelijk van de lengte) soms enkele weken voordat een verbetering gedaan kan worden. In sommige gevallen is dat te lang en wil je eerder en sneller actie ondernemen. Dat kun je bijvoorbeeld tijdens de daily stand-up doen, door een impediment te analyseren. Of in de daily stand-up beslissen dan je direct na de stand-up tijd neemt om een probleem te analyseren en aan te pakken. Als team spreken je dan af hoe je je werkwijze aanpast om in de toekomst beter met vergelijkbare problemen om te kunnen gaan.

Teams die volgens Kanban werken hebben geen sprints of iteraties. Ze focusen op flow en throughput waardoor ze continue waarde leveren. Veel Kanban teams doen iedere week een retrospective, vaak op een vaste tijd. Dat werkt prettig, je weet immers wanneer je problemen in kunt brengen en dat het gehele team er dan ook is om er samen aan te werken. Daarnaast ervaren teamleden dit veelal als minder verstorend omdat het op een vooraf afgesproken tijd is.

Met Kanban is het nog eenvoudiger om frequent en waar nodig retrospectives te doen. Immers in Kanban verbeter je continu met kleine stappen, gericht op het leveren van resultaten. Als er iets is wat dat blokkeert, dan wil dat snel en effectief aanpakken. Retrospectives helpen je daarbij, je kunt continue verbeteren met Kanban en retrospectives.

Hoe vaak doen jouw teams agile retrospectives?

 

  • 27
    Gedeeld

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.