Veel van mijn artikelen gaan over verbeteringen om sneller de juiste producten en diensten met goede kwaliteit aan klanten te leveren. Maar is het wel noodzakelijk dat we continu beter worden? Jawel! Stilstand is achteruitgang, zeker als de concurrenten wel in staat zijn om te verbeteren.
Verbeteren doe je niet door simpelweg een doel te stellen en een CMMI niveau is geen effectief verbeterdoel. Wat wel werkt is regelmatig reflecteren en met de feedback continu verbeteren in kleine stapjes. Kanban en Retrospectives zijn effectieve manieren om dat te doen.
We gaan het gewoon doen in 2014: Continu verbeteren omdat het kan en waarde oplevert!
Geen volwassenheidsniveaus maar doelgericht verbeteren
Al in de vorige eeuw is er onderzocht hoe software ontwikkeling beter kan. Organisaties met goede resultaten werden als voorbeeld gebruikt om good practices te definiëren en er ontstonden volwassenheidsmodellen, zoals het CMM wat later het CMMI werd. Grotere en kleinere organisaties paste het CMMI toe om te verbeteren. Vaak met goede resultaten, maar soms ook niet.
Met volwassenheidsmodellen is niets mis, maar ze worden wel eens verkeerd gebruikt. Ik zie nog te vaak organisaties die om te verbeteren het behalen van een volwassenheidsniveau als doel stellen. B.v. door te communiceren: “eind dit jaar willen we CMMI niveau 2 zijn”. Weten ze ook waarom ze niveau 2 willen zijn? En is niveau 2 wel het juiste doel, heeft dat doel waarde voor het bedrijf, voor de klanten, voor de medewerkers?
Je kunt met het CMMI doelgericht verbeteren met behulp van CMMI Roadmaps. Het CMMI combineren met agile good practices om meer agile en lean te worden. Je sterktes nog verder verbeteren en je daarmee onderscheiden van de concurrentie. En continue de veranderingen borgen in de organisatie, zodat je niet terugvalt.
Continu Verbeteren met Agile Retrospectives …
Wat ook zeker waarde heeft is om binnen je bedrijf vaardigheden te ontwikkelen om continu te kunnen verbeteren. Waarmee je die veranderingen doet die problemen oplossen, die er voor zorgen dat je sneller en goedkoper de juiste producten levert aan je klanten. En steeds beter te worden in wat je doet. Liever capabel dan volwassen is mijn devies!
Agile teams gebruiken retrospectives om iedere iteratie te reflecteren en verbeteracties te doen. Met retrospectives kun je effectief en snel verbeteren. Een goede facilitator is in staat om de juiste oefeningen toe te passen zodat teams waardevolle verbeteringen kunnen doen in de volgende iteratie.
Met al meer dan 1000 lezers binnen enkele weken na publicatie is Getting Value out of Agile Retrospectives – A Toolbox of Retrospective Exercises een groot succes, en daar zijn we heel blij mee :-). Heb je het boek nog niet, download het dan via InfoQ en Leanpub. De workshop Agile Retrospectives leert je om agile zelf-analyse en readiness checks te doen en retrospectives toe te passen om met een met een agile aanpak agile en lean te worden.
…en met Kanban en zelf-assessments meer uit Agile halen
Naast Scrum wordt Kanban in Agile steeds vaker gebruikt worden om werkzaamheden te prioritiseren, plannen en tracken. Pull ipv push en sturen op flow en Work in Progress helpen organisaties om sneller en goedkoper te leveren aan klanten. Kanban is ook een prima manier om verbeterstapjes te identificeren, plannen, en uit te voeren. Het maakt verbeteringen inzichtelijk en helpt om de juiste prioriteiten te zetten.
Ook in agile kennen we assessments en volwassenheidsmodellen. Ik ben een groot voorstander van agile self-assessments waarmee teams en organisaties kunnen zien waar ze staan en zicht gericht verbeteren. Ze zijn een prima manier om met self-organizing continu te reflecteren en te verbeteren: agile veranderen!
Ook agile volwassenheidsmodellen hebben waarde, maar dan moet je ze wel op een goede manier gebruiken. Vanavond ga ik mijn ervaringen delen en inspiratie opdoen bij de nlScrum bijeenkomst Scrum Maturity Models bij Xebia. Binnenkort meer hierover op deze weblog!
2014 wordt een mooi jaar!
2013 was een jaar met mooi resultaten en dat zet ik door in 2014. Mijn dienstverlening helpt om organisaties effectiever en sneller software te ontwikkelen en managen. Met continue verbetering door het toepassen van o.a. Agile & Lean, Retrospectives, CMMI en het People-CMM. Zodat teams waardevolle software producten en services op tijd kunnen leveren aan hun klanten. Ik focus daarbij op kwaliteit, processen, samenwerking, communicatie, professionalisering, en vakmanschap.
2014, ik heb er zin in. Agile en Lean toepasssen om resultaten te krijgen. Organisaties helpen om hun sterktes gebruiken om op een Agile manier te veranderen. Met de juiste cultuur en mindset samen waarde aan klanten leveren. Continu verbeteren! Tevreden klanten, managers en medewerkers, het kan!