Verbeter Testen met Agile Retrospectives

Verbeter testen retrospectiveAgile teams gebruiken retrospectives om continu te verbeteren. Verbeteracties richten zich vaak op de manier waarop het team samenwerkt om de productiviteit te verbeteren. Uit een retrospective kunnen ook acties komen om de kwaliteit van het product te verbeteren. Bijvoorbeeld door verbetering van de manier waarop er getest wordt.

Tijdens een agile retrospective die ik faciliteerde kwam naar voren dat er veel software fouten gevonden waren in de systeemtest. Deze testen werden niet door het ontwikkelteam gedaan, maar door een apart testteam.

Zoek de oorzaak

Mbv een 5 keer waarom retrospective oefening werden de fouten geanalyseerd. Daaruit bleek dat het om functionele fouten ging, die door het ontwikkelteam tijdens de iteratie gevonden konden worden.

Een van de grondoorzaken was dat de test strategie die aan het begin van het project was opgesteld niet voldeed Er ontbraken regelmatig test cases in de funtionele test, waardoor er fouten doorheen slipten

Neem actie 

Besloten werd om een verbeteractie te doen: voor iedere user story zou voortaan een acceptance test geschreven worden, die zou bestaan uit een lijst met functionele testcases die het team uitvoert. In de definition of done werd toegevoegd dat alle testen de status passed moeten hebben voordat de user story af is.

Door dit consequent te doen ging het aantal functionele fouten wat in de systeemtest gevonden werd aanzienlijk omlaag. Deze fouten werden al eerder gevonden of niet meer gemaakt door de verbeterde testanalyse die gedaan werd voordat de ontwikkelaar de software schreef.

Continu verbeteren

Met de 5 keer waarom oefening in de retrospective leerde het team van hun fouten en definieerde ze acties om in de toekomst soortgelijke problemen te voorkomen.

Het uiteindelijke doel van retrospectives is om continu beter te worden. Wat beter precies is, dat weet het team het beste. Immers de teamleden weten hoe ze hun werk doen. Met de retrospective krijgen ze inzicht wat er goed gaat en wat beter kan.

Waardevolle Agile Retrospectives

Cover Waardevolle Agile Retrospectives ManagementboekWil je meer weten over retrospectives? Luis Gonçalves en ik hebben het boek Getting Value out of Agile Retrospectives geschreven. Dit boek is vertaald door een team van vrijwilligers naar het Nederlands: Waardevolle Agile Retrospectives. Het boek helpt je om voordelen te halen uit het doen van retrospectives.

Er is ook een online Retrospective Oefeningen Toolbox die je kunt gebruiken om je eigen waardevolle agile retrospectives ontwerpen. Mocht nog je vragen hebben, stel dan je agile retrospective vraag.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.