Complimenten: Omdat het kan!

Met een compliment geef je aandacht, een bedankje, waardering. Het geeft positieve energie, een stimulans om door te gaan. Waarom zou je complimenten geven? Omdat het kan!

Mensen doen vaak geweldige dingen, en doen dingen geweldig. Daar mag je ze best voor bedanken met een compliment.

Complimenten geven

Een goed compliment is:

  • precies – benoem wat je zo goed vindt
  • persoonlijk – van jou, specifiek gericht aan degene aan wie je het geeft
  • tijdig – zo snel mogelijk na de gebeurtenis
  • oprecht – iets wat uit je hart komt, wat je meent
  • positief – geef het met een glimlach

Waardering

Het geven van oprechte complimenten is belangrijk. Je benoemt successen en de redenen van het succes, geeft zichtbaar aandacht en waardering. Wat aandacht krijgt, groeit (gras groeit immers niet door eraan te trekken ;-) ) en ontwikkelt zich.

Belonen van gedrag met een compliment en geven van erkenning stimuleert mensen om het vaker te doen. Positieve feedback, bekrachtiging met een “dankjewel”, schouderklopje of publieke erkenning doet wonderen. En het kost helemaal niets!

Blijf alert

Om heel eerlijk te zijn: Ik ben eigenlijk helemaal niet zo goed in het geven van complimenten. Als coach/facilitator help ik teams om hun sterktes te ontwikkelen en te veranderen vanuit hun sterktes. Maar in mijn dagelijkse omgeving mis ik wel eens wat er gebeurd, of vergeet simpelweg om een compliment te geven.

Deze post is, ook voor mij, een reminder om alert te blijven en mensen regelmatig een compliment te geven.

 

  • 23
    Gedeeld

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.