Bepaal het doel van je Agile Journey

Jegoal-agile-journey kunt agile zien als een reis, een Agile Journey waarin mensen samen op weg gaan om betere resultaten te bereiken. Een gezamenlijk doel helpt om de richting te bepalen en te zien of je op de juiste weg bent en vooruit komt.

Het bepalen van een doel is belangrijk om succes te bereiken met agile. Met een onduidelijk of onbekend doel ontbreekt de business case voor agile, waardoor er onvoldoende tijd, geld en aandacht zal zijn voor de veranderingen die nodig zijn.

Uit de praktijk

Een organisatie vroeg mij of ik hun kon helpen met hun agile implementatie. Ze waren met agile aan de slag gegaan maar kregen nog niet het gewenste resultaat. We spraken af dat ik hun met een aantal coaching sessies zou begeleiden in hun agile journey.

In een eerste workshop nodigde ik de medewerkers uit om hun eigen agile journey te visualiseren. Samen deden we een zeilboot oefening, een van retrospective oefeningen uit mijn boek Waardevolle Agile Retrospectives.

Al aan het begin van de oefening ontstond er discussie. De meningen waren verdeeld over het “eiland in de zon”, het doel waar het team naar op weg wilde gaan. Doelen als “sneller leveren”, “voldoen aan de wensen van de klant” en “beter samenwerken” werden genoemd. Sommige medewerkers zagen agile (m.n. Scrum) als een doel, andere kwamen met doelen vanuit marketing en sales terwijl er ook medewerkers waren die het verbeteren van de kwaliteit van de code als doel zagen.

Het was goed dat deze discussie plaats vond. Het werd direct voor iedereen duidelijk waarom hun agile journey niet zo voorspoedig ging: mensen gingen andere, soms tegengestelde richtingen in omdat ze op weg waren naar verschillende doelen. Dat bevorderde de samenwerking niet en het resultaat was dat geen enkel doel bereikt werd.

Definieer je agile journey doel

Hoe definieer je een doel voor je agile journey? Er zijn oneindig veel manieren; hier zijn enkele voorbeelden:

  • Begin met een eerste “eenvoudig” doel, kies daarbij b.v. uit sneller leveren, betere producten, efficiënter, etc. Belangrijk is dat je er maar één kiest zodat er focus is.
  • Inventariseer de uitdagingen en kies er één uit waar je samen aan wilt gaan werken. Zorg ervoor dat iedereen het belang inziet.
  • Bespreek wat jou onderscheid van je concurrenten, wat is je sterkte? Bepaal vervolgens hoe je daar “perfect” in kunt worden (tip: gebruik de perfection game).
  • Start vanuit de visie en missie van je bedrijf en onderzoek hoe je daar als team(s) aan kunt bijdragen.
  • Schets hoe je als ideale team eruit wilt zien. Bedenk een catchy naam voor je team(s).
  • Doe een futurespective. Visualiseer je toekomst en bediscussiëer welke doelen daarbij passen.

Onafhankelijk van hoe je je doel bepaalt en welk doel eruit komt, zorg ervoor dat er overeenstemming is. Iedereen moet het nut en noodzaak van het doel voor de agile journey inzien.

Het is belangrijk om het eens worden over het doel voor je Agile Journey. Agile is geen doel op zich, het is belangrijk om te weten waarom je agile wilt gaan werken. Met een gezamenlijk doel maak je een betere start met je agile journey en doordat je samen in dezelfde richting op weg gaat is de kans op succes vele malen groter.

Wat is jou doel voor je agile journey?

  • 33
    Gedeeld

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.