Waarom leren we niet van onze fouten?

Een vraag die iedereen zich wel eens gesteld heeft is “waarom leren we niet van onze fouten?” Bijvoorbeeld als dingen voor de zoveelste keer mis gaan. Weer dezelfde problemen die veel tijd kosten en ergernis opleveren.  

Dat er dingen fout gaan is an sich niet zo erg. Het wordt pas echt een probleem als we niet leren van onze fouten. Dezelfde fouten blijven maken, weer dezelfde problemen die voorkomen hadden kunnen worden.

Geen verbetering

Als ik met een Root Cause Analysis gaat doorvragen naar de oorzaken waarom organisaties niet leren van fouten, dan hoor ik vaak:

 • Mijn manager wil niet dat ik aan verbeteringen werk
 • Waarom moeten we verbeteren, het gaat toch best goed
 • Ik heb veel te veel werk, ik krijg geen tijd om iets te verbeteren
 • Ik zou niet weten hoe ik iets zou kunnen verbeteren

Laten we er eens vanuit gaan dat het klopt wat de professionals zeggen. Dit is hoe ze dingen ervaren, hun perceptie en inschatting van hoe de situatie is, wat de organisatie van hun verwacht.

Aannemende dat het zo is, dan heeft de organisatie een serieus probleem. Dit klinkt als:

 • Continue verbetering wordt onvoldoende ondersteund in de cultuur van het bedrijf
 • Er is te weinig aandacht voor nut en noodzaak van leren en verbeteren
 • Tijd en geld is niet beschikbaar voor verbetering (en blijkbaar wel om problemen op te lossen)
 • Professionals hebben te weinig ervaring binnen bedrijven/overheid met verbeteren

Als dit de situatie is binnen jou organisatie, dan is dat iets om je ernstig zorgen over te maken!

Doorbreek de cirkel

Als er niet geleerd wordt van fouten, dan blijven mensen dezelfde fouten maken. Ze komen om in steeds weer dezelfde problemen, komen niet vooruit. Ze zitten vast in een cirkel, wat vaak een neergaande spiraal wordt: Steeds meer problemen en minder tijd om de diepere problemen aan te pakken om het structureel op te lossen.

We besteden te weinig tijd aan het leren van fouten, en dat is niet goed. Voorkomen van fouten is beter dan genezen. Ok, maar hoe doe je dat?

Enkele suggesties om de cirkel te doorbreken:

 • Maak regelmatig tijd om te leren en te verbeteren, bijvoorbeeld met een agile retrospective. Plan niet alleen tijd om te reflecteren maar ook om verbeteracties uit te voeren.
 • Stop met het belonen van firefighting. In plaats van iemand te complimenteren als hij lang heeft doorgewerkt om een probleem op te lossen, vraag haar/hem wat we kunnen doen om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen zodat we op tijd naar huis kunnen gaan.
 • Zoek oplossingen, niet naar schuldigen. Creëer een cultuur waarin mensen elkaar helpen om problemen op te lossen. Waarin ze eerlijk en open kunnen zijn als iets mis gaat.
 • Don’t shoot the messenger. Vraag om feedback en geef zelf ook feedback, snel en frequent. Als je het eerder weet kun je vaak ook voorkomen dat iets een probleem wordt.
 • Leer hoe je continu kunt verbeteren. Oefen met technieken om continu te verbeteren. Verbeter in kleine stapjes met een agile aanpak.
 • Doe een root cause analysis / 5 keer waarom om de grondoorzaken waarom verbetering niet gebeurd aan te pakken. En pak die vervolgens aan.
 • Focus niet op problemen maar op oplossingen. Benut je sterktes om de diepere oorzaken aan te pakken.

Het kan en moet beter. Fouten kun je zien als een cadeautje, een trigger om te leren!

Continu verbeteren met Agile

Effectieve verbetering bereik je niet met een eenmalig verbetertraject. Het is een continu proces, in kleine stapjes op weg naar meer resultaten: kortere levertijden, hogere velocity of producten die beter voldoen aan de wensen van de gebruikers, met minder fouten. Continu verbeteren met Agile zorgt voor tevreden klanten, stakeholders en medewerkers!

Hoe doorbreek jij de cirkel en leer je van fouten?

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.