Continu Verbeteren: Benut je Sterktes!

Verbeteren sterktesEr kan er nog veel verbeterd worden bij het ontwikkelen van software. Agile projecten gebruike retrospectives, waarin ze vragen stellen zoals: ‘wat gaat er goed’, en ‘wat kan beter’? Met het eerste kunnen wij, nuchtere Nederlanders, vaak niet zoveel. ‘Leuk om te horen’ is de reactie, en vervolgens gebeurt er niets. Een gemiste kans! Want weten wat er goed gaat en begrijpen waarom, de onderliggende sterktes, kan je helpen om dingen te verbeteren die (nog) niet goed gaan.

Er een stroming in de psychologie, genaamd positieve psychologie, die onderzoekt hoe je positieve ervaringen, eigenschappen, en denkwijzen kunt benutten. Technieken die gebruikmaken van het positieve zijn onder meerTheory U, Angels Advocate, Open Spaces, Perfection Game, Appreciative Inquiry en Solution Focused. De laatste wordt in het Nederlands ‘Oplossingsgericht Werken’ genoemd.

Bij oplossingsgericht werken is het idee dat je wat goed gaat nog meer moet gaan doen, en moet stoppen met wat niet goed gaat. En dat gericht op het probleem wat opgelost moet worden. De actie zit in de interactie, de samenwerking tussen mensen, en in het gedrag (en niet in plannen). Je benut daarbij de medewerker als expert. Met kleine maar concrete stapjes ontstaat een continue stroom van verbetering. Oplossingsgericht werken, da’s SIMPLE en Praktisch.

Retrospectives helpen teams om continu te verbeteren met agile. Maar dan moet je wel open staan voor de zaken die retrospectives zichtbaar maken. Niet alleen leren van fouten, maar ook van je sterktes. Veranderen vanuit je sterktes, da’s anders.

Stoppen met klagen, denk en doe positief

Bij een organisatie waar ik mee samenwerkte heerste een negatieve teneur. Er werd veel geklaagd en gemopperd, en de medewerkers zagen nauwelijks mogelijkheden om de problemen die er waren aan te pakken. Ik besloot om ze te prikkelen, om ze daarmee los te halen uit deze situatie. ‘Ik geloof niet dat jullie het zo slecht doen. Jullie maken software, die wordt gebruikt door jullie klanten, dus er moet vast ook iets goed gaan!’ was mijn stellingname tegen het getreur. Na enig gemor zag men dat in. Daarmee konden we samen kijken waar het wel goed ging, en waarom het dan lukte?

De discussie die volgde maakte duidelijk dat er inderdaad ook sterktes zijn, en dat die nog meer benut konden worden. Enkele medewerkers hadden in vorige projecten problemen aangepakt en opgelost. Door het positief denken en vragen stellen kregen we scherp hoe ze dat destijds gedaan hadden.

Samen pakten de medewerkers vervolgens problemen aan, en lieten aan het team zien hoe ze dat gedaan hadden. Wat anderen inspireerde om ook te kijken naar oplossingen, gebruikmakend van wat ze al eerder gedaan hadden. De negatieve spiraal werd doorbroken!

Kleine stapjes zijn ook stapjes

Niets is alleen maar negatief, er zijn in een probleemsituatie ook altijd goede dingen te vinden (mits je goed kijkt uiteraard). Door uit te gaan van het positieve, van dingen die al goed gaan, kun je veel sneller energie losmaken voor verandering. Kennis benutten om problemen op te lossen. Veranderen wat niet werkt, en tegelijk behouden wat goed is! Wat ook een effectievere manier is om veranderingen te borgen in organisaties.

Technieken als ‘Oplossingsgericht Werken’ helpen om sterktes zichtbaar te maken, te benutten, en daarmee continue te verbeteren. Het stimuleert mensen tot zelf-organisatie, en maakt daarmee je organisatie meer capabel.

Opmerking: Dit artikel is deels gebaseerd op een artikel eerder dit jaar van mij in Computable: Benutten van sterktes voor Continu Verbeteren. Ik werk samen met Computable als expert voor de topics Management en BPM (zie ook about BenLinders.com).

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.