Een goed voorbeeld helpt bij verandering

In succesvolle verandertrajecten die ik gezien heb gaf het management vaak het goede voorbeeld, liet zien hoe het anders kan, en was ook open over eventuele problemen die ze ermee hadden en hoe ze die hadden aangepakt. Andersom heb ik diverse veranderingen zien falen waarbij er een sterkte teneur was van “wij moeten veranderen, maar zij (het management) hoeven dat blijkbaar niet”. In een eerdere blog beschreef ik al het belang van voorbeeldgedrag voor het leiden van een verandering. Laten we nog eens enkele voorbeelden (ahum) bekijken.

Het nieuwe werken gaat niet vanzelf

Ik heb een manager gehad die, toen we naar een kantoortuin toe gingen, meteen met de eerste lichting een nieuwe werkplek kreeg. En dus ook ook prompt tegen de problemen aanliep, bv. bij gesprekken die een vertrouwelijk karakter hadden, die kon ie immers niet meer op zijn eigen “kantoor” doen. Hij ervaarde dat er te weinig kleine vergaderruimten waren, en zorgde ervoor dat er enkele kamers vrij werden gemaakt die eenvoudig te boeken waren. En hij communiceerde ook vrij over zijn ervaringen met het nieuwe werken, over problemen met zijn werkplek, en de oplossingen die hij vond. Daarmee stelde hij zich open en kwetsbaar op, maar gaf ons de gelegenheid om ook onze problemen (maar ook de pluspunten) te bespreken van onze nieuwe werkplek. En die konden we vervolgens ook samen aanpakken en oplossen.

Allemaal Agile!

Ik zie ook steeds vaker management teams die zelf Scrum toe gaan passen, om te ervaren hoe dat werkt en een beter begrip te hebben wat ze van hun ontwikkelteams (mogen) verwachten. Die vervolgens merken hoe lastig het is als geen beslissingen genomen worden over veranderingen die noodzakelijk zijn. Agile maakt dan pijnlijk zichtbaar dat er geen voortgang is, en helpt om het te bespreken en aan te pakken! Ook het invoeren van agile in organisaties gaat vaak in stapjes, continue verder verbeteren van de werkwijze is vaak veel effectiever. Een open samenwerking tussen het management en teams in organisatie is essentieel om eventuele problemen (impediments!) te bespreken, en samen op te lossen. Veranderen doe je door te leren, en je leert het beste door het zelf te ervaren. Als manager weten wat Agile is en hoe het werkt, snappen ze veel beter wat teams nodig hebben!

Goed voorbeeld doet volgen

Het spreekwoord zegt “goed voorbeeld doet goed volgen”. Wat je doet als manager heeft meer invloed dan wat je zegt! En als je zelf ervaren hebt wat b.v. het nieuwe werken of agile is, begrijp je beter wat je medewerkers meemaken, en waar ze last van hebben. Managers “eat your own dogfood”, geef het goede voorbeeld en laat zien dat het kan!

  • 33
    Gedeeld

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.