Leren door te beleven

Rate this post

Lao Tzu“Vertel me en ik luister. Laat me zien en ik kijk. Laat het me beleven en ik leer” – Lao Tzu

Mijn drive is om mensen en organisaties te helpen om continu beter te worden in wat ze doen. Dat levert betere producten op voor de klant, en bespaart het tijd en geld. En het geeft ruimte om nieuwe dingen te doen, te innoveren. Allemaal heel mooi, maar hoe zorg je voor verbetering? Door te leren dat het anders kan, en te beleven hoe dat is.

Veranderen doe je door te leren. Je leert van zowel van je fouten als van je sterke kanten. Dat leren blijkt in de praktijk best lastig. Mijn ervaring is dat mensen leren van belevenissen, van dingen die ze mee maken, door iets nieuws te doen en door het te ervaren.

Wie kent er de Lama’s nog? Met hun improvisatietoneel, waarin ze ter plekke de scene’s bedachten, en op elkaar inspelen, beleefden zij en hun publiek telkens iets nieuws. Echt leuk wordt het als de toneelspelers de show overnemen, en Patrick gaan leren hoe hij de show moet presenteren.

Ok, niet iedereen is er klaar voor om improvisatietoneel te gaan doen 🙂 Maar iets nieuws leren door het een keer te proberen en te ervaren kunnen we allemaal. In het begin misschien even onwennig, maar vaak wel effectiever, en sneller. En het kan ook nog leuk zijn. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden waarin je leert door nieuw gedrag te ervaren.

Beleef verandering

Bij Veranderproject.nl helpen we professionals om hun verandervaardigheden te ontwikkelen. Dat doen we o.a. door ze zelf onderdeel te laten zijn van een verandering tijdens een workshop. Bijvoorbeeld door ze op een Agile manier een verandering te laten plannen en uit te voeren, waarbij ze ervaren hoe het is om zelf Agile te werken. Vervolgens kijken we samen met hun wat dat met hun doet. Ze leren door te beleven, doordat ze zich te verplaatsen in hun doelgroep die ze willen veranderen. En zien dat het mogelijk is om op een Agile manier continu te verbeteren. Als feedback horen we regelmatig dat ze het een leerzame belevenis vonden. Inderdaad, beleven doet wat met je!

Als iemand een nieuwe manier van werken echt beleefd heeft, en ervaren heeft hoe dat is, is de kans vele malen groter dat hij op een zelfde manier blijft werken. Beleven is een effectieve manier om veranderingen te borgen in organisaties. Met onze introductietraining verandermanagement ervaren onze cursisten wat er allemaal komt kijken bij verandering, en hoe je dat aan kunt pakken. Heel leerzaam!

Beleef je hobby

Een ander voorbeeld, van mijn hobby. Ik ben een fervent sportduiker, zowel in het buitenland als in Nederland. Iedere duik is voor mij een belevenis, waarin ik de mooie wereld onderwater aanschouw. En met iedere duik leer je ook weer wat bij. De ene keer vind je gedurende een duik meerdere naakslakjes, en leer je waar die kleine beestjes onderwater leven. Het gaat om goed kijken, en weten waar je moet kijken, dan zie je meer. De andere keer gebeurd er wat minder, en oefen ik om mijn balans of ademhaling onder water te verbeteren. Waardoor ik nog beter leer duiken. Bewust of onbewust blijft je leren, door te doen en te beleven hoe dat gaat.

Een paar jaar geleden volgde ik een cursus droogpakduiken. Voor het examen moest ik op m’n kop hangen op 5 meter diep, zonder vinnen, en dan snel doordraaien om te voorkomen dat ik met mijn hoofd omlaag en voeten omhoog ongecontroleerd zou opstijgen. Vooraf had ik een stevige discussie met m’n instructeur: Op 5 meter diep *zonder vinnen*, dat maak je als duiker nooit mee! Maar ok, het moet voor het examen. Je vinnen uitdoen op 5 meter is een rare belevenis, en hangend zonder vinnen voel je je heel onmachtig! Vervolgens je hoofd omlaag, en dan ben je letterlijk uit je comfort zone. Je maakt de draai af, en zorgt ervoor dat je veilig op de diepte blijft. Vinnen weer aan, alles ok. Ik ervaarde hoe het is om in een “gevaarlijke” situatie te zijn, en hoe ik eruit kon komen. Als het mij ooit overkomt, schiet ik niet in de stress, maar weet ik dat ik het op kan lossen. Een belevenis waar ik van geleerd heb!

Al lerende, verandert men

Het spreekwoord zegt “al doende leert men” en doen is beleven. En al lerende, verandert men. Om iets echt te beleven moet je er op uit. Even weg van je dagelijkse werkplek, naar iets nieuws, iets verrassends. Misschien ook uit je comfort zone door iets te doen wat je normaal nooit zou doen. Maar dan beleef je iets, en daar leer je van, samen en ook zelf als mens.

(een eerdere versie van deze blog is gepubliceerd als gastblog Leren door te Beleven op de website van GetEvents, in het kader van #deeljeblogdag en Delen is Vermenigvuldigen)

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.