Agile leren met eduScrum

eduScrumEen agile manier van werken is prima geschikt voor het ontwikkelen van software. Maar dat is niet het enige wat je met agile kunt doen. Eerder beschreef ik al hoe je agile kunt veranderen door sterktes te gebruikenmet Scrum kwaliteit kunt verbeterenals self-organising team workshops ontwikkelen en je hoe je continu verbeterd met agile.

Scrum kun je ook prima toepassen in het onderwijs. eduScrum is een leuke en effectieve manier om agile les te geven met zelf-organiserende teams van leerlingen. Als partner en vriend van eduScrum mocht ik een kijkje in de keuken nemen bij het Ashram college in Alphen aan den Rijn en sprak ik met leerlingen over hun ervaringen met eduScrum.

Een nieuwe manier van leren

EduScrum bestaat inmiddels al zo’n 3 jaar. In 2011 begon Willy Wijnands met eduScrum en heeft het daarna samen met Jan van Rossum en Ellen Reehorst verder ontwikkeld tot een agile manier om les te geven, geïnspireerd door enthousiaste verhalen die ze hoorden over Scrum.

In 2012 vond ik eduScrum en zag ik hoe ze met zelf-organiserende teams van leerlingen mooie presentaties behalen. Via Twitter was het contact snel gelegd en zo leerde ik meer over eduScrum. Ik was en ben gecharmeerd van de manier waarop eduScrum de leerlingen en hun persoonlijke ontwikkeling centraal stelt.

Voor InfoQ deed ik in 2013 een interview met eduScrum en Blueprint Education over Scrum in Education. Het is mooi om zowel de overeenkomsten als de verschillen te zien van deze twee manieren van lesgeven met Scrum die onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan. Met het duo interview werd het contact gelegd en sindsdien delen eduScrum, Blueprint Education en Agile Schools ervaringen met elkaar.

EduScrum staat niet stil. In 2013 is de stichting eduScrum opgericht. Jeff Sutherland was onder de indruk van eduScrum toen hij in 2013 het Ashram college bezocht. De Engelstalige eduScrum Guide en Nederlandstalige eduScrum gids staan inmiddels online en het aantal scholen dat eduScrum toepast groeit.

Het eduScrum team kan en wil het niet alleen doen, daarom werken ze samen met partners. Ik ben een vriend van eduScrum, als kennispartner deel ik mijn ervaringen met het eduScrum team en met de andere vrienden van eduScrum en help ik om de implementatie van eduScrum in het onderwijs te faciliteren.

Wat vinden leerlingen van eduScrum?

De resultaten die met eduScrum behaald worden zien er mooi uit. Maar wat vinden de leerlingen zelf van eduScrum? Als een van de vrienden van eduScrum was ik op 27 maart 2014 op het Ashram college, de plek waar het allemaal begonnen is. We rouleerden lang 4 groepjes van leerlingen en spraken vrijuit over hun ervaringen, meningen en ideeën over eduScrum. Hieronder een samenvatting van wat ik die avond over eduScrum heb gehoord van de leerlingen.

Iedere leerling heeft sterke eigenschappen, dingen waar ze goed in zijn. Teams van leerlingen worden zo samengesteld dat die eigenschappen van de individuele leerlingen benut worden. De docent wijst een teamcaptain aan of deze wordt gekozen door de klas, die vervolgens bij het samenstellen van het team op zoek naar andere leerlingen met eigenschappen die ze nodig hebben in hun team. Daardoor ontstaan er “multidisciplinaire” teams waarin de leerlingen elkaar aanvullen vanuit hun kwaliteiten.

Om met eduScrum te kunnen leren moeten de opdrachten moet wel passen bij de eduScrum aanpak. Het moeten dingen zijn die je met een groepje kunnen doen. Waarbij de leerlingen zelf onderwerpen kunnen bestuderen en uitzoeken en zelfstandig kunnen werken. Bij de vakken waar al vaak in groepen wordt gewerkt, zoals de exacte vakken scheikunde, natuurkunde en techniek, past eduScrum heel goed. Als je met eduScrum in een bepaald vak les wilt gaan geven moet je er wel voor zorgen dat er opdrachten zijn die een team uit kan voeren. Met daarbij voldoende vrijheid om als team het werk zelf te organiseren.

In eduScrum heb je net als in Scrum een taskboard. Dat heet de “Flap”.  Het is een groot flipover vel waarop alle taken en opdrachten staan en de voortgang wordt bijgehouden. De leerlingen gaven aan dat het maken van de flap som veel tijd kost. Verder is het lastig dat een van de leerlingen de flap mee moet brengen naar de les, en daarna ook weer meenemen; anders dan de meeste Scrum teams hebben de leerlingen immers geen vaste plek waar ze als team werken. Leerlingen kunnen de flap niet inzien als ze thuis aan een opdracht willen werken en dat is soms lastig. Een idee was om een on-line flap te maken. Ik denk dat zoiets bijvoorbeeld met Trello zou kunnen.

Je leert met eduScrum om samen te werken, het werk te plannen en ook te kijken hoe het gaat. Wat je af moet hebben in een spint, het einddoel is duidelijk. Met de burndown zie je of je het werk af gaat krijgen binnen de sprint. Als team heb je de verantwoordelijkheid om dat doel te halen, uit de gesprekken bleek dat de leerlingen dat heel serieus nemen. Ze ervaren het als onprettig als ze dingen niet af krijgen.

Wat doe je als het niet lekker loopt in een team? Bijvoorbeeld als een leerling zijn/haar afspraken niet nakomt of niet goed meedraait in het team? Natuurlijk probeer je dat eerst samen op te lossen, binnen het team. Als het niet gaat  dan ga je naar je docent. Een voordeel van eduScrum is dat het sneller duidelijk wordt als er een probleem is, al tijdens de sprint en niet pas aan het eind van een semester of bij een toets. Daardoor kun je het eerder oplossen en voorkom je dat problemen te groot worden.

De leerlingen vinden het leren met eduScrum leuker dan de “klassikale” lessen. Wat maakt het leuk? Met name het samenwerken en het zelf kunnen bepalen hoe je dingen doet. Dat je zelf iets uitzoekt en het niet voorgekauwd krijgt. Wat leerlingen minder leuk vinden is dat het snel duidelijk wordt als je iets niet snapt. Je kunt het niet verbergen voor je teamleden. Dat voelt soms minder prettig. Maar het voordeel van het team is dat je hulp kunt vragen aan de andere teamleden, waardoor je het wel gaat snappen. De stikker kan pas door op de flap als iedereen het werk af heeft, elkaar helpen helpt!

Iedere sprint wordt afgesloten met een retrospective. Daarin word gekeken wat er goed is gegaan en wat nog beter kan. Dat doen de leerlingen eerst voor zichzelf en daarna bespreken ze dat samen. Ze geven elkaar ook cijfers en lichten toe wat ze van elkaar vinden en waarom dat zo is.

eduScrum werkt en is leuk

Leren doe je door te beleven. Met eduScrum gaan de leerlingen zelf met lesstof aan de slag en bepalen zelf hoe ze het zich eigen maken. Naast de vakkennis leren ze ook om het werk te plannen en tracken, samen te werken, en regelmatig te evalueren hoe het gaat en hun manier van werken als een team te verbeteren. Het is ook leuk en dat zie je terug in de resultaten en hoor je als met de leerlingen praat.

Ik bedank Willy Wijnands, Jan van Rossum, Ellen Reehorst en de stichting eduScrum dat ik erbij mocht zijn op het Ashram college! Als vriend van eduScrum help ik bij de implementatie van eduScrum in het onderwijs, bijvoorbeeld met nieuwe oefeningen voor agile retrospectives om leerlingen en docenten te helpen om continue te verbeteren.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.