Inspiratie van Jerry Weinberg: The Gift of Time

Cover-gift-of-timeThe Gift of Time is een boek met zeventien verhalen gebaseerd op het werk van Gerald “Jerry” M. Weinberg, verzameld door Fiona Charles om de 75ste verjaardag van Jerry Weinberg te vieren. The Gift of Time geeft een indruk hoe diverse adviseurs zijn ideeën hebben toegepast om organisaties te ondersteunen bij verandering.

Jerry Weinberg is een bekend auteur en consultant, hij geeft workshops over leiderschap, adviesvaardigheden en schrijven. In zijn boek uit 1971 The Psychology of Computer Programming beschrijft hij zijn visie op software ontwikkeling, die vooral gericht is op de menselijke aspecten. Daarmee onderscheidde hij zich van de vooral technische boeken die er op dat moment bestonden.

De mens centraal

Veel van Jerry´s boeken en artikelen gaan over menselijke problemen en dit is ook een terugkerend thema in The Gift of Time.

Een voorbeeld is de bijdrage van Michael Bolton in het boek. Hij noemt een vraag die Jerry vaak gebruikt, “in vergelijking met wat”, waardoor je je ervan bewust wordt dat alle dingen relatief zijn. Je moet praten met je klant om te weten te komen wat hij echt nodig heeft, en vragen waarom, in plaats van aan te nemen dat er maar “een passende oplossing” of “een beste manier” is.

Een ander voorbeeld is de bijdrage “Congruente Feedback” beschreven door Esther Derby (auteur van Agile Retrospectives: Making good teams great). Ze beschrijft hoe Jerry mensen helpt om bewust te worden van incongruentie tussen wat ze zeggen en doen, en hoe ze dat kunnen gebruiken om een dieper inzicht in problemen te krijgen, en met betere oplossingen te komen.

Veranderen van organisaties betekent veranderen van het gedrag van mensen, en The Gift of Time bevat diverse artikelen over dit onderwerp. Zoals de bijdrage van Juda Mogilensky over gedrag en proces verbetering, die gedragspatronen beschrijft op de verschillende CMMI volwassenheidsniveau van IT organisatie. Herkennen van deze patronen helpt om een beter begrip te krijgen van een organisatie, waarmee betere adviezen gegeven kunnen worden die organisaties in staat zijn om daadwerkelijk uit te voeren.

Wat ik geleerd heb van Jerry Weinberg

Jerry heeft het talent om te ontdekken wat mensen doen, hoe ze het doen, en hun te laten zien hoe ze daarmee mensen waarmee ze samenwerken beter kunnen helpen. Tegelijkertijd maakt hij je bewust van dingen die je zelf kunt verbeteren om nog meer waarde te leveren. 

Toen ik voor het eerst Jerry ontmoette, was ik bijzonder onder de indruk hoe hij mij liet zien welke bijgedragen ik aan de organisaties en de mensen waarmee ik werkt geef. Door het stellen van vragen en het geven van feedback help ik mensen na te denken over hun manier van werken, iets wat ze zelden deden, tenzij ik ze triggerde en faciliteerde om het te doen.

Ik heb geleerd hoe ik dit kan verbeteren, met het toepassen van reflectietechnieken, die resulteren in continue verbetering met kleine maar wel waardevolle stappen, bv. door Agile te verbeteren. Een reflectiemoment kan een kort gesprek bij de koffieautomaat te zijn, een “daily stand-up” van een agile team, een retrospective aan het eind van een iteratie, of een audit, CMMI Assessment of root cause analysis, afhankelijk van de situatie en context.

Jerry heeft mij geholpen om naar mijn manier van werken te kijken, om daarmee meer waarde te leveren aan de mensen waarmee ik samenwerk.

Aanrader!

Veel mensen zijn beïnvloed door de ideeën van Jerry, en Fiona Charles heeft een interessante en uitdagende selectie van verhalen gemaakt. De diversiteit van de verhalen in het boek maakt duidelijk dat Jerry’s ideeën op vele manieren te gebruiken zijn. De auteurs beschrijven in hun verhalen hoe Jerry heeft hen geholpen om een verschil te maken, en dit boek kan jou helpen om hetzelfde te doen.

Het is een inspirerend boek, en ik weet zeker dat de verhalen je zullen helpen om vanuit een nieuwe invalshoek naar dingen te kijken, en manieren te ontdekken om jezelf te verbeteren, en meer waarde te leveren aan de mensen waarmee je samenwerkt.

  • 36
    Gedeeld

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.