Zelf-organiserende teams met Dienend Leiderschap

boekdienendleiderschapDienend leiderschap, je hoort er steeds vaker over. Zelf ken ik dienend leiderschap van managers waarmee ik gewerkt heb en die ik op die manier leiding heb zien geven. En vanuit mijn ervaring met Agile en Lean software ontwikkeling met zelf-organiserende teams waarin een scrum master als een dienend leider het team begeleidt en ondersteund. Met deze achtergrond heb ik het boek Dienend Leiderschap gelezen. Het heeft mij enkele nieuwe inzichten gegeven en gestimuleerd om mij verder te verdiepen in het onderwerp.

Het boek dienend leiderschap van Henk Jan Kamsteeg leest lekker weg. Het is een novelle van 3 studiegenoten die, na elkaar lang niet gezien te hebben, een weekend in een Belgisch dorpje doorbrengen. Tijdens dat weekend praten ze openlijk over hun manier van leiding geven. Waarbij ze naar elkaar op een kritische maar opbouwende manier reflecteren, en inzichten ontwikkelen hoe het anders kan.

Leiding geven aan Agile zelf-organiserende teams

Tijdens de reflecties komen allerlei aspecten van dienend leiderschap langs. Waarmee je als lezer een beeld vormt waarom je op je die manier leiding zou willen geven en hoe je het kunt doen.

Werken met zelf-organiserende Agile teams vereist een andere manier van managen. Geen command & control. Het gaat om de samenwerking in het team, en de samenwerking met hun stakeholders. Agile projecten stuur je niet, je faciliteert de teams. Met die aanpak zet je de mens centraal.

Een voorbeeld uit het boek is hoe je als leider naar je medewerkers kijkt. Beschouw je je medewerkers als een middel om kapitaal te vergaren? Of zijn je medewerkers het kapitaal dat zelf met de juiste middelen komt. Met zwakke en sterke eigenschappen die kunnen benutten om steeds beter te worden.

Geef je medewerkers de ruimte!

In het kennis tijdperk waarin we nu leven en werken willen medewerkers meedenken en ruimte hebben om zelf te kunnen beslissen hoe ze hun werk doen. Ze willen niet behandeld worden als een middel en gewaardeerd worden voor wat ze doen. Ze weten samen veel meer dan jij als manager, maak van hun kennis en ervaring gebruik door ze voldoende ruimte te geven. Stimuleer ze om te reflecteren en continue te verbeteren.

Voor sommige lezers zal dienend leiderschap een eerste kennismaking zijn met deze frisse kijk op leidinggeven. Lezers die het al kennen halen er inspiratie uit om er mee door te gaan.

Ter info: Een eerdere versie van dit artikel is gepubliceerd op het forum Lerende Leiders: Recensie II “Dienend Leiderschap” van Henk Jan Kamsteeg.

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.