Agile Transformatie: Hoe pak je het aan?

Rate this post

Tegenwoordig willen veel organisaties “agile zijn”. Agile transformaties leveren echter vaak niet het gewenste resultaat, omdat de waarom niet duidelijk is, er verkeerde verwachtingen zijn over wat agile op kan leveren en de invoering van agile verkeerd aangepakt wordt. Een agile transformatie, hoe pak je het aan?

Waarom agile

Een agile transformatie begin je niet zomaar. Het is belangrijk om goed te weten waarom je de agility van je organisatie wilt vergroten en wat je met een agile werkwijze verwacht te bereiken. Agile tot een doel verheffen werkt meestal niet, het doel is om resultaten te bereiken, niet om agile te worden.

Wat is het doel, waarom wil je agile worden? Sneller leveren of betere producten? Tevreden klanten/gebruikers, groter marktaandeel? Stel vast wat je wilt bereiken en communiceer dit!

Als mensen nut en noodzaak van een agile transformatie niet zien, dan is de kans groot dat ze niet meegaan in de veranderingen zelf​ hebben gelijk, waarom zou je iets doen als het niet duidelijk is waarom de organisatie het van hun verwacht.

Wat levert agile op

Een business case maken voor een agile transformatie is lastig. Misschien nog wel lastiger dan het maken van een business case voor een IT project en het daarna binnen tijd en budget opleveren van het gewenste product. Dat is nu juist een van de redenen waarom organisaties agile willen invoeren: Geen grote falende projecten maar in korte interaties sneller waarde leveren.

Er is nog maar weinig kwantitatief onderzoek gedaan naar de resultaten van agile werken. We kunnen niet keihard bewijzen of agile werkt en is onvoldoende data om zeker te weten welke agile practices in welke situatie zinvol zijn.

De webpagina Business Benefits of Agile bevat rapporten van research en studies naar de resultaten van agile, met daarin data die je kunt gebruiken om een business case te maken voor het doel wat je met agile wilt bereiken.

Invoeren van agile

Agile invoeren met een waterval project, waarbij je vooraf precies wilt weten wat het op gaat leveren en met een gedetailleerd plan voor uitvoering, dat werkt (letterlijk) niet. Mijn suggestie is om een agile werkwijze te gebruiken om de agility van je organisatie te verhogen. Blijf continue verbeteren, bijvoorbeeld met Kanban en Retrospectives.

Grotere agile verbeterprojecten zijn kostbaar en leveren in veel gevallen niet de gewenste resultaten. De medewerkers voelen zich te weinig betrokken bij de verbeteringen, en er ontstaat weerstand.

Te veel kleine losse verbeteracties krijgen in de waan van de dag vaak te weinig aandacht, en stranden voordat het resultaat zichtbaar wordt.

Hoe pak je het aan? Mijn advies is om gericht op weg te gaan naar je doel, met kleine waardevolle verbeteringen. Ik noem dat kort-cyclisch verbeteren waarbij je een verbeterstap bedenkt, uitvoert, en evalueert. Klinkt heel agile, en dat is het eigenlijk ook.

Ik heb hem zelf ook

Hoe “verkoop” je agile aan je medewerkers? Mijn advies: Ga als manager ook agile werken, geef het goede voorbeeld.

Het managen van agile teams vereist agile leiderschap. Om agile te implementeren is meer nodig dan alleen de agile methode. Geef bij de invoering van agile aandacht aan de middelen en condities voor de agile-teams, en pas je als manager en HR-professional aan bij de nieuwe manier van werken van de teams.

Agile is niet een proces, het is een mindset, een manier van denken en werken die radicaal anders is dan wat in de meeste organisaties gebruikelijk. Als je een agile organisatie wilt, ga dan als manager agile denken. Adopteer agile door het zelf ook te gaan doen en daadwerkelijk te ervaren hoe dat werkt.

Agile journey

Agile transformaties hoeven niet te mislukken, verbeteren om de agility te verhogen kan en moet anders. Continu en duurzaam veranderen, in kleine stapjes op weg naar meer resultaten.

De workshop continu verbeteren met Agile zorgt voor tevreden klanten, stakeholders en medewerkers! Door veranderingen te borgen en te zorgen voor blijvend resultaat.

Aanbevolen boeken

 

 

 

Ben Linders

I help organizations with effective software development and management practices. Active member of several networks on Agile, Lean and Quality, and a frequent speaker and writer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.